Úvod > Články > Microsoft zase ztrácel v online divizi, za poslední rok už ztráta činí 2,6 miliardy dolarů

Microsoft zase ztrácel v online divizi, za poslední rok už ztráta činí 2,6 miliardy dolarů

A další novinky uplynulých dní: Google končí s Labs -- Nokia se po 15 letech propadla do ztráty. Pro giganta smutné období - a více...

Microsoft zase ztrácel v online divizi, za poslední rok už ztráta činí 2,6 miliardy dolarů

Společnost Microsoft stále nemůže najít cestu k prosperitě v oblasti online služeb. Právě uveřejněné finanční výsledky za poslední čtvrtletí ukazují, že Microsoft v online divizi zaznamenal další provozní ztrátu, tentokráte ve výši 728 milionů dolarů (12,4 miliardy korun). Za posledních dvanáct měsíců tak celková ztráta online byznysu Microsoftu činí 2,6 miliardy dolarů (tj. v přepočtu 44,1 miliardy korun).

List BusinessInseder.com dokonce graf výsledků online divize zvolil za Graf dne.

Microsoft ve čtvrtém čtvrtletí svého fiskálního roku dosáhl zisku ve výši 5,87 miliardy USD (99,5 miliardy korun), tržby dosáhly hodnoty 17,37 miliardy dolarů (294,5 miliardy korun).

Firmě pomohl silný prodej herních konzol XBox a kancelářské sady MS Office 2010. Naopak nenaplnily se očekávání prodejnosti operačního systému Windows 7, která mírně klesla.

Tržby divize Office vzrostly o sedm procent na 5,8 miliardy dolarů, dařilo se i serverové divizi, tržby vzrostly o 12 procent na 4,6 miliardy dolarů. Zmíněná konzole XBox pomohla zábavní divizi, kde tržby vzrostly o 30 procent na 1,5 miliardy dolarů.

Google končí s Labs

Společnost Google oznámila ukončení "své laboratoře", Google Labs, kde své místo mají desítky různých projektů. Mnohé z experimentů nadobro skončí, jiné najdou uplatnění v různých jiných produktech, některé míří přímo do obchodu Android Market, kde jsou/budou dostupné ke stažení.

Google tím chce zlepšit svou pověst a lidem poskytovat jen "hotové" produkty. Novou strategii Googlu naordinoval jeho nový šéf Larry Page, který si například velice chválí projekt sociální sítě Google+ nebo tlačítko +1 a další novinky.

Firma ještě na svém blogu vyjasnila dohady kolem experimentů v rámci Gmail Labs a Maps Labs -- ty zůstanou zachovány.

Nokia se po 15 letech propadla do ztráty. Pro giganta smutné období

Průkopník chytrých telefonů zažívá docela těžké odbodí. Poslední dobou mediálně kritizovaná firma – kvůli pomalé inovaci na poli smarthonů – poprvé po dlouhých letech hlásí ztrátu, za druhé čtvrtletí roku 2011 ve výši 487 milionů eur, v přepočtu 11,9 miliardy korun. Loni za stejné období přitom byla v modrých číslech se ziskem 295 milionů euro.

Nokii v druhém čtvrtletí klesl prodej chytrých mobilů o 34 procent na 16,7 milionů kusů. Bezesporu zajímavou informací je, že Apple prodal 20,3 milionu kusů iPhonu, čímž Nokii poprvé sesadil z trůnu.

Firma zažila hluboký propad akcií už letos v únoru, kdy na svou krizi reagovala tím, že uzavřela partnerstvím s Microsoftem. To však analytiky a pozorovatele ještě více šokovalo -- Microsoft totiž na mobilním segmentu trhu nehraje ani ty druhé pověstné housle a jeho podíl se pohybuje někde na úrovni jednotek procent – a stále klesá.

Nokii tak určitě nepomohlo to, že de facto na smetiště dějin poslala jak svůj Symbian a také další linuxový mobilní systém s velkým potenciálem -- MeeGo, který vznikl spojením Maemo s Moblinem, mobilním Linuxem z laboratoří Intelu. Sázka na Windows Phone nemusí přitom Nokii vůbec vyjít. Do čísel dramaticky promlouvá i Google Android, který v předchozím roce a měsících raketově stoupá (jeho podíl na trhu chytrých telefonů se pohybuje mezi 30-40 procenty).

Apple uvedl do prodeje Mac OS X Lion. Za den si ho stáhlo milion uživatelů

Nový operační systém společnosti Apple se nově prodává už pouze přes internet, instalační média v obchodech nečekejte. Na App Store je nová verze Mac OS X, pod označením Lion, dostupná za 30 dolarů (asi 500 Kč).

Společnost Apple záhy po uvedení Liona na trh oznámila, že během jediného dne si systém o velikosti kolem 4 GB stáhl milion lidí. Spoustu pozorovatelů přitom zajímalo, jak si servery a infrastruktura Applu poradí s případným (vlastně očekávaným) velkým zájmem o nový systém. Zdá se, že vše proběhlo a probíhá bez větších potíží -- aspoň pro Apple. Uživatelé s pomalejším internetovým připojením si na stažení několik gigabajtů velkého systému musí trpělivě počkat.

Lion je dostupný ve 123 zemích světa právě přes webový obchod Mac App Store (účet iTunes) a pro jeho nainstalování je nutné na Macu mít Mac OS X 10.6.8.

Lidé nejsou moc spokojeni s Facebookem. Šanci má Google+

Nová studie ukazuje, že Facebook se u uživatelů setkává s poměrně nízkým indexem spokojenosti. Lidé jej používají často proto, že ho používají ostatní. Ukazuje to studie American Customers Satisfaction Index (ACSI) / ForeSee Results E-Business Report.

Autor studie Larry Freed uvedl, že Facebook, byť s ním uživatelé nejsou spokojeni, těží právě z monopolu na trhu. Ten však teď s příchodem Google+, který zažívá naopak velký úspěch, může padnout. Této problematice jsme se věnovali na konce týdne v článku Facebook ztrácí v porovnání se sítí Google+. Klíčové je totiž soukromí.

Larry Freed se domnívá, že Facebook se musí ze svých chyb ponaučit, naslouchat uživatelům a uspokojit jejich požadavky, aby se na síti cítili dobře. Pokud tak neučiní, Google+ pro něj může být vážný konkurent.

Index spokojenosti Facebooku sice v porovnání s loňským rokem stoupl ze 64 na 66 bodů ze 100 možných, ale přesto to pro tuto síť není lichotivý výsledek.

Nejspokojenější jsou lidé s Wikipedií (78 bodů) a YouTube (74 bodů). Z hodnocení naopak zcela vypadla síť MySpace, která na poli společenských sítí bývala jedničkou. Důvodem vyřazení bylo, že společnost ForeSee pro svůj výzkum nezískala dostatečně velký statistický vzorek uživatelů.

Spokojenost uživatelů s Google+ nebyla hodnocena, protože síť byla spuštěna teprve před necelým měsícem.

Rekordní Apple: Zisk za čtvrtletí je 7 miliard dolarů

Čistý zisk společnosti Apple v třetím čtvrtletí jejího fiskálního roku vzrostl na 7,31 miliardy dolarů, v přepočtu na 124 miliardy korun.

Tržby za poslední čtvrtletí činily 28,57 miliardy dolarů (485 miliard korun), minulý rok za stejné období přitom Apple utržil 15,70 miliardy dolarů, což je meziroční nárůst o 82 procent.

Za třetí čtvrtletí bylo prodáno 3,95 milionu počítačů Macintosh (meziroční nárůst o 14 %), 20,34 milionu telefonů iPhone (meziroční nárůst o 142 %), 7,54 milionu iPodů (20% pokles) a 9,25 milionu kusů iPadů (nárůst o 183 %).   

25. 7. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.