Úvod > Články > Proč je Android v ČR diskriminován?

Proč je Android v ČR diskriminován?

Možná jste také díky mediální masáži na internetu a v televizi zaregistrovali upoutávky na internetové vysílání a zpravodajství českých médií určené pro chytré telefony a tablety. Je ale velmi zarážející, že podpora největších médií se dotýká převážně platformy Apple a na stále se rozšiřující Android provozovatelé portálů trochu zapomínají.

Pokusme se v úvodu tohoto článku trochu zamyslet nad dostupnými platformami chytrých telefonů a tabletů. I když je jich na trhu relativně hodně, skutečně perspektivních je jen několik. Podívejme se kupříkladu na Symbian nebo Windows Mobile. Oba systémy jsou prakticky odepsané. Společným jmenovatelem konce obou systémů bude zřejmě spolupráce Nokie a Microsoftu na implementaci operačního systému Windows Phone do telefonů Nokia. A ani tento systém nemá nijak na růžích ustláno. Konkurence v podobě Apple a Android platforem je nekompromisní.

Skutečně velkými hráči jsou tedy v současnosti Apple s platformou iPhone a iPad a Google s platformou Android. Jak je všeobecně známo, Apple svůj software umisťuje zcela výhradně do vlastního hardwaru. Google šel cestou odlišnou a poskytuje svůj operační systém i dalším výrobcům.

Tento postup je z marketingového hlediska daleko více koncepční - když se podíváme na světový trh, Android již Apple poráží. Ať už se na problematiku díváme z kteréhokoli pohledu, nelze říci, že by byl Android mrtvou platformou a iPad a iPhone spásou lidstva. Přesně takový názor ale hájí přední česká média.

Česká televize

V květnu tohoto roku spustila Česká televize s velkou pompou své internetové iVysílání také v podobě pro mobilní platformu iPad. Jedná se o první speciální projekt ČT pro přístroje iPad. Z hlediska nabízeného obsahu potom o největší českou aplikaci na iPadech nabízející téměř 1 675 dnů videa. V internetovém iVysílání jsou totiž všechny původní pořady ČT, včetně seriálů, zábavy, magazínu, zpravodajství nebo sportovních přenosů (na které měla ČT práva) za posledních šest let. To je sice perfektní informace, ale pouze pro skupinu uživatelů. Majitelé iPhone a konkurenčních platforem tak mohou jen zatlačit slzu a smířit se s tím.

iDnes.cz

Zpravodajský portál iDnes nezůstal za ČT dlouho pozadu. Koncem května přinesl také vlastní zpravodajství pro mobilní platformy – tedy konkrétně pouze pro iPhone, iPod a iPad – alespoň nabídl aplikaci podporující kompletní portfolio mobilních zařízení od Apple. Aplikace přináší zpravodajský servis včetně doprovodných fotogalerií a videí, které klasická mobilní webová verze zatím nenabízí. A kromě obsahu nechybí v aplikaci ani množství reklamy, což uživatelé negativně kvitují zejména s ohledem na cenu aplikace, která je sice nízká, ale ne nulová.

Český rozhlas

V tomto roce obohatil trh s mobilními zpravodajskými aplikacemi také Český rozhlas. Zpravodajství v aplikaci, stejně jako na webu, nabízí možnost personalizovaného výběru informací. Volit je možné ze zpráv z domova, ze světa, z ekonomiky, sportu, kultury či vědy. Prostřednictvím aplikace jsou přístupné také komentáře a analýzy. Aplikace je určena pro iPhone a iPod Touch. Podporu Androidu tedy ani u této veřejnoprávní instituce nenalezneme.

Deník

Vydavatel 71 regionálních novin spustil také zpravodajství pro iPhone. Nabízí jednoduchou aplikaci, kde si uživatel najde články z různých regionů. To je jistě chvályhodné a přínosné. Nicméně uživatelé jiných mobilních platforem musí sáhnout po webovém prohlížeči. Další důkaz nedomyšlenosti kroků a neprozíravosti mediálních skupin.

Mediafax

Mediální agentura Mediafax je minoritní zástupce mediální trhu, který nabízí zároveň informační mobilní aplikace nejen pro iPhone, ale také pro Android. Co více, Android verzi přinesla agentura daleko dříve, než iPhone verzi. Provozovatelé se dokonce vyjádřili, že verze pro iPhone je doplnění stávajícího portfolia a logickým krokem. Tak alespoň někdo z dnešního přehledu má rozumný přístup a nabízí alternativy.

Fotbal CZ

Utkání živě a záznamy Gambrinus ligy, České fotbalové reprezentace a Ondrášovka Cupu, programy utkání, výsledky, statistiky, video archiv. Srdce fotbalového fanouška jistě zajásá. Ale jen iPhonového. Široká komunita Android uživatelů má smůlu. Měli podlehnout reklamní masáži a koupit si iPhone. (V reálu se na tuhle aplikaci vykašlou a stáhnou si jednu norskou.)

Závěrem

Uvedená média jsou jen špičkou ledovce. Existuje celá řada dalších, které Android ignorují. Ve světě jsou přitom v rámci zpravodajství podporovány velkými servery různé platformy mobilních přístrojů, tak, aby se důležité informace dostaly k co největšímu počtu čtenářů. 

5. 8. 2011

Autor: David Procházka

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

TikTok představil novou sociální síť, která má konkurovat Instagramu

TikTok představil novou sociální síť TikTok Notes. Aplikace je určena ke sdílení fotek a textového obsahu a má přímo...

 

Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

 

Nizozemská vláda možná přestane používat Facebook kvůli pochybnostem o ochraně soukromí

Nizozemská vláda uvedla, že možná přestane používat Facebook. Doporučil ji to místní regulátor kvůli možnému...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...