Úvod > Články > Patentový blázinec nebere konce. Teď jde Microsoft po krku androidové Motorole, jejíž novým vlastníkem bude Google

Patentový blázinec nebere konce. Teď jde Microsoft po krku androidové Motorole, jejíž novým vlastníkem bude Google

Microsoft napadá dalšího výrobce mobilních telefonů používajících operační systém Google Android. Tentokrát je na mušce redmondského právnického dělostřelectva Motorola, přesněji Motorola Mobility, jejíž odkoupení před nedávnem oznámil samotný Google.

Spojení Microsoft-Android se v poslední době objevuje dost často. Jednak nejen odborná veřejnost kroutí hlavou nad tím, jak Microsoft vybírá poplatky od výrobců mobilů za instalace systému Google Android, jednak se redmondský žralok pouští do stále nových soudních pří, jejichž předmětem jsou jeho patenty, které mají jeho úspěšnější sokové na přístrojích s Androidem porušovat.

O tom, že Microsoft vybírá poplatky za instalaci linuxového operačního systému Google Android, se poprvé hovořilo už loni, kdy se objevily zprávy, že tchajwanský výrobce úspěšně se prodávajících mobilních přístrojů HTC uzavřel s Microsoftem dohodu o "patentové ochraně", jež byla dle reakcí zahraničních pozorovatelů dost jednosměrná -- tedy Microsoft nabídl HTC, že od něj bude za instalace linuxového Androidu vybírat poplatky a za odměnu jej nebude žalovat. Výhodný obchod. Viz článek z dubna 2010, Další zajatec Microsoftu. Je to stále dokola.

Nedávno se stejné téma oživilo, když prosákla na povrch informace, že HTC Microsoftu platí za jeden telefon s OS Google Android 5 dolarů (v přepočtu 85 Kč). To však není vše -- někteří analytici uvedli, že Microsoft od rozličných výrobců s tímto systémem žádá v průměru 7,50 USD - 12,50 USD (a to se netýká jen mobilů, ale rozličných zařízení, kde se objevuje Android nebo různé implementace linuxového jádra, na seznamu je třeba i HiFi společnost Onkyo). Už zjara bylo jasné, že Android, se kterým Microsoft nemá vůbec nic společného, mu vydělává mnohem -- mnohem -- více než jeho vlastní mobilní platforma Windows Phone (v červnu odhadovaná částka za poplatky z Androidu dělala více než pětinásobek [sic] tržeb spojených s Windows Phone).

A minulý měsíc zahraniční magazíny přišly s informací, že Samsung -- jenž díky Androidu stoupá v prodejnosti mobilů rapidně nahoru a začíná na trhu hrát velice důležitou roli -- má Microsoftu za instalaci Androidu na svém telefonu platit celých 15 dolarů (255 Kč). Samsungu se údajně poplatek podařilo snížit na 10 dolarů (asi 170 Kč) výměnou za to, že bude na trh dodávat více přístrojů s operačním systémem Microsoft Windows Phone. Poplatek 15 dolarů za instalaci Androidu je přitom stejně vysoký jako licenční poplatek, jaký Microsoftu odvádějí výrobci mobilů za instalaci Windows Phone.

Microsoft teď po americké Mezinárodní obchodní komisi ve Washingtonu žádá, aby zakázala distribuci a prodej mobilních přístrojů značky Motorola kvůli několika patentům, jež má Motorola, resp. Android, porušovat. Patenty se týkají synchronizace e-mailů, kalendáře a kontaktů a "technologie" pro plánování schůzek. To jsou sice obecné funkce dnešních přístrojů (nejen mobilních), aplikací včetně těch webových, přesto Microsoft tvrdí, že jde o jeho duševní vlastnictví a že tyto rysy jsou "neodmyslitelnou součástí práce s chytrými telefony [s mobilními Windows]". Firma chce, aby se na území Spojených států přestaly prodávat telefony Motorola typů Droid (X, 2), Devour, Charm, Cliq XT a Backflip.

Zahraniční média citují Microsoft, který nepochybuje o tom, že Komise jeho požadavkům vyjde vstříc. Motorola reagovala slovy, že se proti obchodní strategii Microsoftu založené na patentových útocích bude rázně bránit.

Faktem je, že Google odkupuje Motorolu právě proto, aby se on mohl do podobných sporů, jejichž předmětem je Android, sám vložit. Motorola má na svém účtu totiž připsaných takřka 15 tisíc patentů a 7 tisíc různých aplikací. Jenomže akvizice ještě není dokončena, takže konkrétně tato pře se odehraje ještě bez účastí Googlu.

Doplňme, že začátkem srpna z dokumentů předložených americkému Úřadu pro patenty a ochranné známky vyplynulo, že Google odkoupil přes tisíc patentů od společnosti IBM. Ty přitom nemají nic moc společného s oblastí, ve které je Google nejaktivnější -- web --, ale právě s hardwarem. Byl další velký náznak toho, že se Google chystá obrnit vůči patentovým výstřelům směřujících na Google Android. Oznámení akvizice Motoroly tento dojem jen utvrdilo. Google se prostě bude snažit svým partnerům, kteří na Android sázejí, pomoci.

Firma měla už dříve zájem o odkoupení patentového portfolia zkrachovalé společnosti Nortel, ale nabídka Googlu ve výši 3,141 [pí!] miliardy dolarů nebyla dostačující -- Google chtěl patenty získat právě proto, aby sebe a partnery proti patentovým trollům bránil, nakonec se však zmíněné portfolio dostalo do rukou znepřátelené strany. Šest tisíc patentů Nortelu získalo konsorcium firem v čele s Microsoftem a Applem. Jejich společná nabídka se nakonec vyšplhala na 4,5 miliardy dolarů. Google na odkoupení patentů tímto konsorciem reagoval slovy, že Microsoftu a Applu nejde o nic jiného než parazitovat na úspěchu telefonů s Androidem (pro představu: každý den je aktivováno více než půl milionů zařízení s tímto systémem). Už samotná spolupráce dvou velkých rivalů, jakými Apple a Microsoft jsou, totiž o mnohém podle Google vypovídá.

Viceprezident Googlu David Drummond na firemním blogu napsal mj. toto: "V technologické branži se pohybuji přes dvacet let. Microsoft a Apple si vždycky šly po krku, takže když spolu vlezou do postele, musíte se ptát, co se tady děje."

V článku pak vysvětlil, o co ve skutečnosti podle něj jde: o útok na Android a cizopasnictví na jeho úspěchu. Kromě Microsoftu a Applu zmínil také společnost Oracle (ta Google žaluje za porušení patentů souvisejících s Javou, jíž Oracle získal nákupem společnosti Sun Microsystems). "Úspěch Androidu způsobil to, že proti němu jsou vedeny nepřátelské a organizované kampaně, pod něž jsou podepsány Microsoft, Oracle, Apple a další společnosti, které se živí na umělých patentech. Jdou na to tak, že se spojí a pak odkoupí další patenty, jako v případě Novellu (skupina CPTN, kde je Microsoft i Apple) a Nortelu (skupina "RockStar", kde jsou opět Microsoft a Apple); žádají 15 dolarů za licenční poplatky za každé zařízení s Androidem; snaží se, aby pro výrobce mobilů bylo licencování Androidu dražší než licencování Windows Phone (přitom my Android poskytujeme výrobcům zdarma); a dokonce soudí firmy jako Barnes & Noble, HTC, Motorola a Samsung. Patenty původně vznikly za účelem podpory inovací, jenže v poslední době jsou patenty používány jako zbraň, která má inovace udusit."

Současný stav patentování i naprosto obyčejných a obecných věcí je kritizován v posledních letech často. Absurditu amerických patentů nedávno demonstrovala společnost IBM, která si nechala patentovat i samotný proces patentování...

26. 8. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy Google budou u budov zobrazovat umístění vchodu

Google testuje ve svých mapách zajímavou novinku. U budov a dalších míst bude zobrazovat umístění vchodů a východů.

 

X spouští živé video pro Spaces

Společnost X přidala do služby Spaces video, což uživatelům umožní vysílat živě nejen zvuk, ale i obraz.

 

Sněmovna reprezentantů schválila zákaz TikToku v USA

Americká sněmovna schválila zákaz TikToku v USA. Pokud nyní zákon schválí i Senát, mohlo by k omezené aplikace v...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.