Úvod > Články > Před 20 lety Torvalds zasel sémě Linuxu

Před 20 lety Torvalds zasel sémě Linuxu

A další novinky uplynulých dní: Apple dosáhl zákazu prodeje některých přístrojů značky Samsung -- Google svou TV spustí i v Evropě -- a více...

Apple dosáhl zákazu prodeje některých přístrojů značky Samsung

Společnost Apple uspěla i u dalšího evropského soudu s požadavkem, aby byl zakázán prodej některých mobilních přístrojů od společnosti Samsung. Apple tvrdí, že Samsung kopíruje jeho přístroje a porušuje patenty.

Tentokráte americké společnosti dal za pravdu nizozemský soud, který zakázal v některých státech Evropské unie prodej tří chytrých mobilních telefonů jihokorejského firmy.

Totéž se Applu podařilo v minulých dnech v Německu, kde soud nejprve zakázal prodej počítačových tabletů Galaxy Tab na území celé Unie, poté však rozhodnutí změnil jen na domácí trh s tím, že je diskutabilní, zda má dostatečné pravomoci na to, aby nařizoval podobné věci v jiných státech. I v tomto případě se Apple ohání americkými patenty a říká, že nové tablety Galaxy Tab jsou kopií jeho iPadu.

Apple u nizozemského soudu tvrdil, že telefony od Samsungu (přesněji Galaxy S, S II a Ace) porušují tři jeho patenty. Soud však uznal pouze jeden z nich. To nic nemění na skutečnosti, že Samsung tyto přístroje nemůže teď prodávat (s jistotou zatím tedy alespoň v Nizozemsku).

Společnosti Apple a Microsoft už nějakou dobu na firmy jako Samsung útočí, protože jejich přístroje se prodávají čím dál lépe a z těchto firem se stávají důležití hráči na trhu. Společným jmenovatelem pro tyto různé soudní při je přitom mobilní operační systém Google Android, bezplatný linuxový systém, který Google dává partnerům, jako je Samsung či HTC, zdarma. Microsoft však za Android vybírá (na základě "patentových dohod") poplatky. Více na toto téma v článku Patentový blázinec nebere konce. Teď jde Microsoft po krku androidové Motorole, jejíž novým vlastníkem bude Google.

Google svou TV spustí i v Evropě

Společnost Google oznámila, že zkraje příštího roku se evropští diváci mohou těšit na její službu Google TV.

Služba divákovi umožňuje vyhledávat pořady, filmy a další obrazový materiál nejen na všech televizních kanálech, ale také na webu. Díky provázanosti s webem pak uživatel může procházet i webové stránky, spouštět různé aplikace, videa si nahrávat apod. Díky tomu, že platforma běží na platformě Google Android, je televizi možno ovládat i pomocí mobilního telefonu s tímto systémem.

Službu Google TV firma na trh uvolnila v říjnu loňského roku, kdy začala prodávat vlastní set-top boxy s OS Android (při Full HD rozlišení, tedy 1080p).

Steve Jobs odešel z vedení Applu

Patrně největší novinou v minulém týdnu bylo oznámení výkonného ředitele a zakladatele společnosti Applu Steva Jobse, že končí ve své funkci. Jobs připomněl, že kdysi říkal, že jednou přijde den, kdy nebude schopen dostát svým závazkům vůči společnosti a bude muset své místo přepustit někomu jinému. "A ta chvíle právě nastala," uvedl. Nicméně bližší důvody svého odchodu nezmínil. Odborníci a média však skloňují Jobsův zdravotní stav, který patrně není natolik dobrý, aby mu dovoloval pracovat naplno. Jobs v nedávné minulosti trpěl rakovinou slinivky, kterou za pomocí lékařů porazil, avšak od té doby si často bral zdravotní dovolenou (naposledy se tak stalo letos v lednu).

Na jeho místo nastupuje dosavadní provozní ředitel Tim Cook.

Jobs firmu Apple založil v roce 1976, v roce 1985 byl však z firmy odejit, založil si novou firmu NeXT a koupil od George Lucase studio Pixar. Brzy nato se Apple dostal do existenčních potíží. Krach firmy zvrátil právě až Jobs, který se koncem 90. let vrátil jako konzultant a poté ke kormidlu jako generální ředitel.

Jobs firmu díky svým vizionářským počinům doslova nakopl k novým zítřkům a z firmy se díky řadě revolučních přístrojů a služeb, které vyvinula, stala jedna z nejmocnějších firem na světě. Jde především o přehrávače iPod, mobily iPhone, tablety iPad nebo i prodej hudby přes iTunes či aplikací přes App Store. Všechny tyto počiny Applu se nesmazatelně zapsaly do historie IT a změnily trendy v elektronice po celém světě.

Mozilla obrací či spíše vyvrací: Firefox si číslování udrží

Webový prohlížeč Firefox nakonec o číslo, určující verzi programu, nepřijde. Mozilla oznámila, že okno "O aplikaci" bude uživatele o aktuálním označení vydání informovat i dále.

"Nemáme plány upravovat číslo verze, to navíc zůstane dále na svém místě. V současném schématu číslování budeme pokračovat," uvedl Alex Faaborg ze společnosti Mozilla ve zprávě na diskusi vývojářů.

Mozilla říká, že číslování je irelevantní a uživatelé by se o ně neměli starat. S tím však mnozí nesouhlasí, protože kvůli změně číslování (a zrychlenému "vývoji"/vydávání nových verzí prohlížeče) dochází jednak k problémy s kompatibilitou doplňků (na nichž si Firefox vybudoval svou pozici), jednak také časté vydávání velkých verzí komplikuje práci správcům sítí ve firemních prostředích. Některé velké zahraniční korporace si už na svých blozích na tento problém s Firefoxem stěžovaly a zároveň řekly, že jsou proto nuceny opět používat Internet Explorer.

Před 20 lety Torvalds zasel sémě Linuxu

25. srpna roku 1991 poslal mladý student helsinské univerzity Linus Torvalds poslal do skupiny comp.os.minix elektronickou zprávu, v níž se svěřil, že pracuje na vlastním operačním systému. "Dělám na (bezplatném/svobodném) operačním systému (jen pro zábavu, nepůjde o žádnou velkou věc, nic profesionálního jako GNU) pro klony 386 (486) AT. (...) Rád bych nějaké reakce ohledně toho, co lidé mají/nemají rádi na Minixu, protože můj operační systém se mu v něčem podobá." Na závěr zprávy Torvalds napsal: "Není portovatelný a nejspíše nikdy nebude podporovat nic než AT-pevné disky." Celý e-mail zde.

Tak vznikl operační systém Linux -- jako koníček studenta. Byť Linus Torvalds neplánoval nic velkého, jeho e-mail z před 20 let byl předzvěstí rapidního průmyslového a vědeckého vývoje a také miliardového byznysu. Linux vyrostl v jádro, které používají systémy po celém světě, od síťových prvků a vestavěných zařízení na jedné straně, až po osobní počítače, servery a superpočítače na straně druhé. A samozřejmě nejde zapomenout ani na spoustu mobilních zařízení, kde nejzářivějším příkladem je platforma Android. 

29. 8. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...