Úvod > Články > Operační systémy míří do oblak

Operační systémy míří do oblak

Jaká je budoucnost operačních systémů? Budou Windows i za pět let dominantním systémem? Patří budoucnost operačních systémů cloudu a webovým aplikacím? I na to se pokusíme odpovědět v následujícím článku.

Operační systém je základním programem, bez kterého se žádný funkční počítač prakticky neobejde. Stále více se ale mluví o změnách, které se v oblasti operačních systémů dějí a o jejich stále větším propojováním s webem. Ostatně potřebu využívat online služby má téměř každý - zcela běžně používáme služby jako je Dropbox, Live Mash, Ubuntu One a mnohé další, které nám zpřístupňují naše dokumenty kdekoli na síti. Používáme online nástroje na práci s poštou, editaci dokumentů atp. A nejpoužívanější uživatelskou aplikací současnosti je zřejmě webový prohlížeč.

V tomto kontextu je dobré se podívat na to, jaká je vůbec budoucnost operačních systémů.

Chrome OS

Zřejmě nejdále je na tom s vývojem cloudového operačního systému Google, který připravuje pro notebooky či méně výkonné stolní počítače operační systém Chrome OS, který se skládá ze dvou základních komponent. Jednak je to optimalizované Linuxové jádro, které se stará o veškerou komunikaci s hardwarem a běh jediné uživatelské aplikace - prohlížeče Chrome. V něm je pak možné provozovat řadu aplikací vytvořených v AJAXu či HTML 5, což ostatně mohou již dnes dělat uživatelé prohlížeče Chrome.

Výhody takto konstruovaného operačního systému jsou poměrně zřejmé; všechna data můžete mít online a máte k nim přístup odkudkoli chcete. Není třeba je zálohovat, což bude pro řadu lidí jedna z nejlepších vlastností systému. Další výhodou je nízká hardwarová náročnost, bezpečnost, rychlý start a velice jednoduché ovládání, které jistě zvládne každý. Mezi možná negativa patří, že náročné aplikace zde nespustíte a všechna data dáváte Google.

Bude jistě zajímavé sledovat, jak se tomuto operačnímu systému bude dařit. Google jim totiž bude zřejmě částečně konkurovat své vlajkové lodi Androidu. Na druhou stranu to bude jeden ze způsobů, jak rozšířit užívání cloudových služeb - GMail má zatím asi 200 miliónů uživatelů, Google Plus asi 30 miliónů. Využívat plně Chrome OS bude znamenat mít mail na GMailu, hudbu na Music, tabulky a texty v Dokumentech, obrázky na Picase nebo komunikovat přes Plus. Tedy kompletní přechod na služby Google. a většině lidí to zřejmě vadit nebude.

Velice podobný projekt pak chystá také Mozilla, která jen chce prohlížeč Chrome zaměnit za Firefox. zda to bude mít úspěch je velice těžké odhadnout, ale osobně si myslím, že vzhledem k marketingové síle Google nebude mít tento koncept mnoho šancí.

Spojení iOS a MAC OS X?

Zdá se, že k zajímavému spojení se schyluje v oblasti mobilních operačních systémů a těch instalovaných. Podle řady komentátorů a odborníků by za tímto velkým spojením měl stát Apple, který mimo jiné začíná testovat svůj iCloud. Postupné spojování dvou operačních systémů této firmy by bylo logické. Používá je podobná skupina lidí, kterým je třeba zajistit maximální komfort - ať již při synchronizaci nebo při přechodu mezi pracovním prostředím. Vzhledem k hardwarové vybavenosti iPhone i iPad by zřejmě nebyl problém s přechodem ani technický. Jde jen o to, vytvořit takové prostředí ve kterém by se dobře pracovalo na obou platformách.

A zde může být první velký problém Microsoftu - jeho mobilní operační systémy nestojí za nic a počet lidí se smartphone poměrně prudce roste a zatímco Android má polovinu nových aktivací, a více než třetinu drží Apple, Microsoft se pohybuje mezi pěti až sedmi procenty. V tomto kontextu je třeba říci, že většina lidí používá mnohem aktivněji přes den telefon než svůj osobní počítač doma. Pokud tedy dojte k nějakému “velkému sjednocení” a Google bude schopen nabídnout odpovídající operační systém, může se dominance na trhu Microsoftu značně zmenšovat.

Ostatně o tom, že situace není již tak jednoznačná jako dříve mohou mluvit čísla; počet prodaných licencí Windows 7 je kolem 300 miliónů, Androidů je aktivovaných asi 100 miliónů (většina s poměrně moderními verzemi 2.2./2.3) a do toho je třeba přičíst nezanedbatelné množství výrobků Apple a další operační systémy - ať již instalovaný Linux nebo mobilní BlackBerry. Reálný podíl legálních Windows tak může být na trhu s nově aktivovanými operačními systémy pod padesáti procenty.

Je řešením coudový nebo webový operační systém?
Rozhodně zajímavé bude sledovat souboj mezi dvěma koncepty vývoje operačních systémů, které jsou si v mnohém podobné, ale také v řadě oblastí odlišné - jde o cloudové operační systémy a ty fungující jako webové aplikace.

Klasickým příkladem cloudového operačního systému může být již zmiňovaný Chrome OS, ale také Joli OS. Jde o operační systém, který jako datové uložiště používá Dropbox a Google Dokumenty. Většinu funkcí zajišťují jen webové aplikace. Můžete si jej ale nainstalovat na počítač. Mezi další zástupce této kategorie patří například Peppermint nebo EasyPeasy.

Druhou kategorii tvoří čistě webové aplikace, které si spustíte z prohlížeče a až v něm se zobrazí pracovní prostředí. To je příklad populárního eyeOS, který se ale dle mého soudu vyvíjí stále k horšímu nebo Glide či SilveOS.

Třetí koncept nabízí Google či Zoho a je dle mého soudu zatím nejrozumnější - máte k dispozici webové aplikace, které jsou přístupné přes prohlížeč, ale nehrají si na náhradu za operační systém. Lépe se ovládají, nabízejí vice funkcí a využívají maximálně výhod toho, že jsou online.

Jaká je tedy budoucnost?

Základní trendy jsou patrné již dnes. Stále větší roli hrají mobilní operační systémy, které do sebe integrují cloudové aplikace. Pokud Android zcela nepotopí patentové spory, tak má jednoznačně nakročeno k tomu, že bude platformou, která bude udávat trend nejen v mobilních OS, ale také v dalších zařízení, kde se mu zatím příliš nedaří - televize, tablety atp. Celkově je možné říci, že cloud bude v nejbližší době dominantní především u menších a středních firem - pro svoji jednoduchost, cenu a snadnou obsluhu.

Microsoft bude nadále těžit především z komerční sféry, kde začne ztrácet při přechodu na cloud, což bude ale ještě záležitost řady let a společnost se bude jistě chtít s tímto trendem nějak vyrovnat. Ekonomicky se rozhodně bude dařit Apple, který se bude muset jen vyrovnat s postupným odchodem Jobse.

Cloudové operační systémy pak budou především představovat doplněk pro firmy, kterým u řady uživatelů nabídnou jednoduchý online přístup ke všem důležitým informacím. V neposlední řadě může hrát roli i nižší cena za takto vybavené koncové stanice a jejich nižší spotřeba.

Nebo bude vše zcela jinak? 

30. 8. 2011

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.