Úvod > Články > Umírají počítače?

Umírají počítače?

Není to tak dávno, kdy se IBM PC, čili počítačová klasika, od níž si každý pořádný počítač odhaduje svůj rodokmen, dočkal 30 let. Oslava byla poněkud zvláštní, Mark Dean, který byl jedním z jeho tatíků, veřejně pogratuloval IBM, že před šesti lety vývoj a výrobu počítačů zrušil.

Podle Deana nastala éra „po“ počítačích, jejichž roli přebraly tablety. Těsně potom ohlásil HP, v současnosti největší výrobce počítačů, že uvažuje o tom IBM následovat.

Jsou tedy počítače na smrtelné posteli? Celkem nepřekvapí, že se záhy ozval Microsoft, který by bez počítačů mohl zavřít krám, a ústy svého šéfa PR Franka Shawa nadšeně vyhlásil, že počítače stále umí spoustu věcí, které menší periférie nezvládnou a že tablet není o moc víc než kolega krabic s Windows. A nejedná se prý o éru „po PC“, ale o éru „PC plus“.

Vyhlásit počítač za mrtvolu je klasické novinářské přehánění. Podle profesionálních odhadů se letos po světě prodá 361 miliónů počítačů, v roce 2015 to bude 541 miliónů. To sice není žádný mimořádný nárůst, ale vyhlašovat pohřeb? Navíc 60 miliónů letos prodaných tabletů je proti tomu plochá historka okresního formátu. 275 miliónů odhadnutých na rok 2015 samozřejmě ukazuje, že se očekává raketový nárůst. Ale pořád se těch zatracených PC prodá víc.

Reakce novinářů je tak trochu odrazem neslaných a nemastných vyjádření velkých šéfů. CEO HP Leo Apotheker mlhavě blábolil cosi o tom, že existuje efekt tabletů, který ohrozil obchod s počítači a přinutil HP k tomu, aby se rozmyslel, jak to s PC myslí. Pokud je podobný mlžil v čele HP, tak mu bude muset pomoci sám Pánbůh, protože první, co HP zrušil, byl právě tablet. O rušení PC se zatím teprve přemýšlí. 

A to nemluvím o tom, že se odhady o odchodu HP od počítačů objevují již od roku 2001. Je možné, že by Apotheker zrušil výrobu PC již tenkrát, když HP bojoval o Compaq. Akorát ještě nebyl u vesla.

Počítače tedy (zatím, aby zůstal Čechem) neumírají, ale něco se přece jenom děje. Nemine týden, aby se někde neobjevila zpráva o tom, že nějaká firma omotala své služby nebo výrobky kolem iPadu, takže ostražitost asi bude potřeba.

Pravda bude zřejmě někde uprostřed. Pokud vynechám ctitele Applu a skalní nadšence Linuxu, PC a microsoftí software se nám za ty roky natolik zakously do mozku, že si to bez nich můžeme jen těžko představit. 

Chytré mobily a tablety jsou bezesporu počítači, navíc osobními, kam jen tak někoho nepouštíme. O nějakém úzkém příbuzném s krabicí nad televizí bych raději nemluvil. Koneckonců i sám mág v podobě Billa Gatese se musel před tablety poklonit a připravit jim Windows na míru.

V historii počítačů můžeme mezi výrobci najít spoustu padlých za vlast, od firem jako je Wang nebo Data General až po v Evropě (a v dřevních dobách také v Čechách) známý Schneider. Ale v žádném případě to nebyl největší hráč na pískovišti. HP v každém případě stáhl u tabletu TouchPad kalhoty již ve chvíli, kdy byl brod daleko. Jestli to udělá i v případě počítačů, to se dozvíme za pár měsíců. 

19. 10. 2011

Autor: Václav Větvička

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

 

Nizozemská vláda možná přestane používat Facebook kvůli pochybnostem o ochraně soukromí

Nizozemská vláda uvedla, že možná přestane používat Facebook. Doporučil ji to místní regulátor kvůli možnému...

 

Florida omezila sociální sítě pro děti a mladistvé

Florida přijala nový zákon omezující působení mladistvých na sociálních sítích. Děti ve věku do 14 let mají...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...