Úvod > Články > Stream portál Hulu na prodej?

Stream portál Hulu na prodej?

Vlastnit nebo přinejmenším řídit portál Hulu nemůže být nic příjemného. Lidé, ať již platící zákazníci nebo cucalové zdarma, se sice postupně přesouvají od kabelové či klasické televize k internetu, ale je to pohyb natolik pomalý, že připomíná pohyb skla, které je technicky vzato stále v pohybu.

Výrobci programů a studia proto nemohou jednoduše nacpat všechno na web a doufat v nejlepší. Naopak, musí stále drbat kabelovky pod bříškem, protože většina příjmů pochází právě od nich.

Teď se zdá, že je Hulu na prodej. Důvodů bude dost a dost, od nepřehledné bažiny problémů s kabelovou a satelitní televizí, ale také s CEO Jasonem Kilarem, o tom, kolik reklamy v programech bude a kolik by se za měsíční provoz mělo účtovat. Majitelé programů trvají na spoustě reklamy, Kilar naopak chce méně než dnes (dnes jich má Hulu zhruba polovinu oproti normální TV).

Prodej ale nebude nijak snadný, alespoň do chvíle, kdy Hulu nebude mít dlouhodobé smlouvy s majiteli programů. Bez toho nemá Hulu žádnou valnou komerční cenu. Částečnými majiteli jsou ale firmy jako Disney a Fox, které ve chvíli, kdy Hulu změní vlastníka, určitě nebudou nijak nakloněni představě nabízet své programy jinak, než podle vlastních představ.

Majitelé programů navíc tlačí na to, aby platící zákazníci Hulu prokázali, že si platí za kabelovku nebo satelit, jinak že si budou moci nové show prohlížet až s týdenním zpožděním. To ale bude lidem, dnes platícím 8 dolarů měsíčně za to, že si nové show mohou prohlížet pouhých 24 hodin po premiéře, značně proti srsti.

Kdo tedy může mít o Hulu zájem? Odhadovaná cena kolem 2 miliard dolarů rozhodně nepředstavuje nějaké drobné. První zájem projevila firma Yahoo, která má sama do kapsy hluboko a kdyby nedostávala finanční injekce od zájemců o vlastní pohlcení, už by dávno padla. Pravděpodobnějším kupujícím může být Amazon, který má najednou peněz dost a snaží se zvýšit svoji dosud mizivou nabídku on-line programů.

A pokud se zajímá o něco Amazon, je jasné, že v pozadí číhá Google, který by navíc potřeboval prakticky totéž, co Amazon. V době, kdy současný gigant na poli pronájmu DVD a streamování filmů, Netflix, dělá jednu strategickou chybu za druhou, a kdy od něj zákazníci prchají jakoby Neflix měl mor, je jasné, že kdo Hulu ukořistí, získá možnost být reálnou konkurencí prakticky zdarma (samozřejmě pokud jdou 2 miliardy dolarů považovat za „zdarma“, což minimálně v případě Googlu pravdou je).

Mluví se také o Applu, který má určitě peněz víc než dost. Zdá se ale, že se jedná o plané tlachání. Apple totiž Hulu k ničemu nepotřebuje. Jeho vlastní streaming funguje, i když ne zrovna elegantně. Zainkorporovat Hulu do iTunes je ale prakticky nemožné a pokud bude Apple chtít iTunes vylepšit, Hulu k tomu nepotřebuje. Navíc Hulu toho sice nabízí dost, ale značnou část toho, co v Hulu najdeme za peníze, má (také za peníze) Apple také.

Snad jedině měsíční poplatky by Apple mohly zajímat, ostatně spekulace o tom, že s nimi chce iTunes přijít, kolují mezi experty již dosti dlouho. Ale nákup streamingové služby Lala měsíční poplatky nepřinesl, Hulu by asi stejnou změnu nevynutil také.

A hlavním problémem zůstává Flash – Hulu je postaveno na architektuře Flash, kterou Steve Jobs z duše nenáviděl. Apple by sice jistě dokázal Hulu přestavět na HTML 5, ale proč by se měl namáhat s takovou dřinou u něčeho, za co draze zaplatí a kde jsou zisky stále v nedohlednu? Udělat to může, ale pravděpodobnější bude, že si podobnou službu připraví sám. 

3. 11. 2011

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.