Úvod > Články > Zajímavé cloudové aplikace pro každou příležitost

Zajímavé cloudové aplikace pro každou příležitost

Cloudové aplikace mění pohled na to, jak by měly vypadat programy – není problém si skrze ně přehrávat hudbu, pracovat s tabulkami nebo vést účetnictví a řídit projekty. Přitom je možné k nim přistupovat skrze tablet a další mobilní zařízení. V dnešním článku si ukážeme pět (ne zcela) známých cloudových aplikací, které se hodí pro (téměř) jakoukoli příležitost.

Cloudové či webové aplikace s sebou přinášejí řadu výhod, oproti nástrojům klasickým. Máte k nim přístup odkudkoli potřebujete, jsou obecně lépe zálohované a lépe zabezpečené nežli běžné domácí počítače nebo podnikové sítě. Největší rizika, která jsou s těmito nástroji spojená jsou především v tom, že nikdo negarantuje, že daná služba bude fungovat věky.

Jakýkoli přenos dat z cloudových aplikací (nepočítaje některá specifická řešení) je relativně obtížný, drahý a komplikovaný. Druhým možným nedostatkem může být skutečnost, že člověk nemá k dispozici obvykle přesně takové řešení jaké by potřeboval, ale spíše to, co mu nabídne poskytovatel. Jakékoli úpravy funkčnosti, zásuvné moduly a rozšíření jsou spíše vzácností. 

Zajímavé na cloudových technologiích také je, že nejsou fixovány na jeden operační systém, což umožňuje jejich snadnou přístupnost z řady různých zařízeníod klasických počítačů, přes mobilní telefony a tablety, třeba po televize nebo palubní počítače automobilů.

Zatím se zdá, že budoucnost vývoje je v opouštění koncepce klasického počítače (mimo korporátní prostředí) a přechodu k řadě menších, již mobilních nebo integrovaných zařízení, která budou moci přistupovat ke cloudovým datům a aplikacím. 

Ostatně tento názor zastává řada společností. Google nabízí koncepci celého Google Apps, doplněnou o Chrome OS, Music Beta, Android či Google TV. Jde mu tedy o integraci všech dat do cloudu a uživatel pomocítenkých klientůpřistupuje k datům, která jsou stále aktuální a je možné je velice dobře sdílet. 

Podobně vidí budoucnost také společnost Canonical Ltd., která se nechala slyšet, že v současném směřování vývoje vidí svojí velkou šanci. Cílem je rozšíření platformy na tablety, televize, do automobilů a na další zařízení. Na letošním LinuxAltu jsem měl možnost testovat dotykové ovládání Ubuntu a mohu říci, že je příjemnější než ovládání myší. 

Kategorie sama pro sebe je pak práce s klienty, kteří jsou naprogramováni tak, aby bylo možné aplikace používat ze specifického prostředí (například z mobilního telefonu) co možná nejlépe. Jejich kvalita velice významný vliv na to, do jaké míry je daná služba skutečně použitelná na větším množství zařízení a platforem. 

Jak je patrné, budoucnost skutečně zřejmě patří cloudovým aplikacím. V následujícím článku se tedy podíváme na některé zajímavé nástroje tohoto druhu. 

Iftt.com

Nepříliš známým, ale o to zajímavějším projektem je Iftt.com, který umožňuje programovat webové aplikace zcela bez znalosti nějaké programovacího jazyka. Vše je založeno na práci s podmínkami, které si může uživatel libovolně definovat. Pokud jsou splněné, tak nastane přiměřená akce. Aplikace nabízí poměrně solidní množství widgetů a propojení se sociálními sítěmi.

Je tedy například možné si nastavit automatické doručování e-mailů, když někdo váš kolega s vámi bude sdílet soubor na Dropboxu či publikuje spot na blogu. Stejně tak je možné propojovat efektivně jednotlivé webové služby, takže se vám například do Google Kalendáře zapisují poznámky o tom, co jste ten který den dělali, třeba na základě vašich Twittů a informací z Foursquare. Spojení klasického webu s možnostmi mobilních zařízení je zde dokonalé. 

Posterous

Známá blogovací služba ukazuje, jak je možné nabídnout rychlé spojení textu, obrazu či videí. Nabízí velice dobré propojení s mobilním telefonem, takže fotografii je možné nahrát na blog během několika vteřin. Také je možné samozřejmě kdykoli zveřejňovat texty nebo nahraná videa. Služba je nastavená tak, že se žádný příliš dlouhý obsah nepředpokládá, jde spíše o výstižnost, zajímavost a rychlost.

Evernote

Dalším nástrojem, který naznačuje, jak by mohly v budoucnosti dobře fungovat cloudové služby je poznámkový nástroj Evernote. Nabízí klienta pro většinu mobilních zařízení, Windows i MAC OS. Bohužel mezi podporovanými systémy chybí Linux, ve kterém se musíte spokojit s webovým rozhraním. Ať napíšete poznámku kdekoli, uložíte si odkaz nebo celou stránku, k datům máte z jakéhokoli online místa okamžitý přístup. Jde o rozhodně lepší řešení, než si poznámky psát na papír a hledat je po kapsách.

Paper.li

Není nad to si vydávat vlastní noviny, které budou psát o tématech, které mne osobně zajímají. Pro většinu lidí je ale obtížné pravidelně generovat všechen obsah, ale ráda by spíše nabídla nějaké rychlé noviny s přehledem zajímavých článků. A přesně to nabízí Paper.li – pomocí několika kliknutí si vytvoříte vlastní číslo novin, do kterého umístíte aktuální zajímavé články. Aplikace si pak poradí se vším ostatním, zobrazí nadpisy s perexy, které si může čtenář rozkliknout a přečíst si celý článek. Můžete tak vytvářet během několika málo minut zajímavé tématicky pěkně profilované médium nejen pro své přátele.

FileLab

Poměrně dlouho se mělo zato, že jsou činnosti, které na webu není možné dělat efektivně – editace fotografií, audia a videa. Dnes je vše jinak a nástrojů na práci s fotografiemi na sítí jsou desítky. FileLab je pak určený na práci s audio a video daty, která umožňuje stříhat, měnit tempo nebo do nich přidávat efekty. Je samozřejmě možné také jednotlivé části multimediálních dat spojovat do jednoho celku včetně přechodových efektů. Pro domácí použití jde o velice vhodný nástroj, který klasické programy hravě strčí do kapsy.

Webové

9. 11. 2011

Autor:

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Florida omezila sociální sítě pro děti a mladistvé

Florida přijala nový zákon omezující působení mladistvých na sociálních sítích. Děti ve věku do 14 let mají...

 

WhatsApp brzy nabídne AI nástroje pro úpravu fotografií

V beta verzi aplikace WhatsApp pro Android se objevily další novinky. Uživatelé už brzy dostanou možnost upravovat...

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...