Úvod > Články > Nook: Sebechvála smrdí

Nook: Sebechvála smrdí

Elektronická čtečka Nook (Barnes & Noble), která svádí nelítostný a podle všeho marný boj s mnohem populárnější řadou Kindle, se občas uchyluje k marketingovým trikům, které nejsou zrovna fér.

Je sice běžné v reklamních materiálech do nebe vychválit přednosti, které dotyčný výrobek má, případně popsat, v čem překonává konkurenci. Na některé údaje bychom potřebovali laboratoř, u jiných zase zkoušet a zkoušet (třeba takový údaj o tom, kolikrát můžeme nabít baterii, než se budeme muset začít koukat po nové). Když se ale začne lhát, je to o něčem jiném.              

V loňském roce se výrobce chlubil nízkou váhou své čtečky a jeden recenzent za druhým opakoval firemní údaje. Teprve po delší době se ukázalo, že firma údaje o 7,4 procenta vylepšila. Možná maličkost, nicméně zbytečná.

Situace se ale opakuje, dnešní Nook Color Tablet, který by měl být přímým konkurentem tabletu Kindle Fire, se svojí pozici opět snaží vylepšit nesportovní lží.

Přitom není o nic horší nežli Fire, sice stojí o 50 dolarů víc, ale má dvojnásobnou paměť a navíc slot pro externí paměťovou kartu. Hlavním heslem firemní marketingové kampaně je „Nejlepší v HD“.

Firemní stránka pak uvádí, že Nook je ideální pro HD filmy a televizní programy. Další stránky potom HD zmiňují ještě devětkrát, včetně informace o tom, že Nook podporuje 1080p.

Krásná hesla maloučko podráží skutečnost, že rozlišení displeje je 1024 x 600 pixelů, což má do HD dost daleko. Nejnižší kvalita HD je známá pod označením 720p, což znamená 1,280 x 720. Nook je ale na tom o třetinu hůř. Další standard je 1080p, což znamená 1,920 x 1,080.  Z toho Nook zvládne pouhou třetinu.

Když se o problému objevily v New York Times první zprávy, Barnes & Noble vydal poněkud neslané nemastné vyjádření, které poukázalo na to, že Nook je schopen dekódovat i formát 1080p a přehodí ho na rozlišovací schopnost svého displeje. Navíc prý Nook podporuje HD streaming firmy Neflix, což ostatní tablety nezvládnou.

To, že tablet dokáže přijmout videozáznam v HD kvalitě je sice zajímavá schopnost, ale pro zákazníka je ve chvíli, kdy tablet 70 procent kvality hodí do kanálu, velmi málo důležitá. Koho zajímá, jakou kvalitu video měla na začátku, když na displeji vidím mizérii?

Nook Color Tablet přitom rozhodně není špatný tablet, to snad se jen marketingové oddělení nepoučilo z debaklu s váhou a nechalo se unést květnatým blábolením inzerujícím něco, co Nook nezvládne. Jak moc budeme moci výrobci věřit u příštího výrobku, to ví jen Bůh a svatý Václav. 

30. 11. 2011

Autor: Václav Větvička

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

EU obvinila platformu X z klamání uživatelů

Společnost X porušila pravidla Evropské unie týkající se online obsahu. Modrý odznak prý klame uživatele sociální sítě.

 

Google Mapy nabídnou AR obsah

Google Mapy chystají novou funkci zaměřenou na rozšířenou realitu. Uživatelé si budou moci zobrazit AR obsah v...

 

EU prověřuje Telegram, měl by mít více aktivních uživatelů, než uvádí

Evropská unie údajně prověřuje aplikaci pro zasílání zpráv Telegram. Úřady mají podezření, že má platforma více...

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...