Úvod > Články > Nook: Sebechvála smrdí

Nook: Sebechvála smrdí

Elektronická čtečka Nook (Barnes & Noble), která svádí nelítostný a podle všeho marný boj s mnohem populárnější řadou Kindle, se občas uchyluje k marketingovým trikům, které nejsou zrovna fér.

Je sice běžné v reklamních materiálech do nebe vychválit přednosti, které dotyčný výrobek má, případně popsat, v čem překonává konkurenci. Na některé údaje bychom potřebovali laboratoř, u jiných zase zkoušet a zkoušet (třeba takový údaj o tom, kolikrát můžeme nabít baterii, než se budeme muset začít koukat po nové). Když se ale začne lhát, je to o něčem jiném.              

V loňském roce se výrobce chlubil nízkou váhou své čtečky a jeden recenzent za druhým opakoval firemní údaje. Teprve po delší době se ukázalo, že firma údaje o 7,4 procenta vylepšila. Možná maličkost, nicméně zbytečná.

Situace se ale opakuje, dnešní Nook Color Tablet, který by měl být přímým konkurentem tabletu Kindle Fire, se svojí pozici opět snaží vylepšit nesportovní lží.

Přitom není o nic horší nežli Fire, sice stojí o 50 dolarů víc, ale má dvojnásobnou paměť a navíc slot pro externí paměťovou kartu. Hlavním heslem firemní marketingové kampaně je „Nejlepší v HD“.

Firemní stránka pak uvádí, že Nook je ideální pro HD filmy a televizní programy. Další stránky potom HD zmiňují ještě devětkrát, včetně informace o tom, že Nook podporuje 1080p.

Krásná hesla maloučko podráží skutečnost, že rozlišení displeje je 1024 x 600 pixelů, což má do HD dost daleko. Nejnižší kvalita HD je známá pod označením 720p, což znamená 1,280 x 720. Nook je ale na tom o třetinu hůř. Další standard je 1080p, což znamená 1,920 x 1,080.  Z toho Nook zvládne pouhou třetinu.

Když se o problému objevily v New York Times první zprávy, Barnes & Noble vydal poněkud neslané nemastné vyjádření, které poukázalo na to, že Nook je schopen dekódovat i formát 1080p a přehodí ho na rozlišovací schopnost svého displeje. Navíc prý Nook podporuje HD streaming firmy Neflix, což ostatní tablety nezvládnou.

To, že tablet dokáže přijmout videozáznam v HD kvalitě je sice zajímavá schopnost, ale pro zákazníka je ve chvíli, kdy tablet 70 procent kvality hodí do kanálu, velmi málo důležitá. Koho zajímá, jakou kvalitu video měla na začátku, když na displeji vidím mizérii?

Nook Color Tablet přitom rozhodně není špatný tablet, to snad se jen marketingové oddělení nepoučilo z debaklu s váhou a nechalo se unést květnatým blábolením inzerujícím něco, co Nook nezvládne. Jak moc budeme moci výrobci věřit u příštího výrobku, to ví jen Bůh a svatý Václav. 

30. 11. 2011

Autor: Václav Větvička

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Florida omezila sociální sítě pro děti a mladistvé

Florida přijala nový zákon omezující působení mladistvých na sociálních sítích. Děti ve věku do 14 let mají...

 

WhatsApp brzy nabídne AI nástroje pro úpravu fotografií

V beta verzi aplikace WhatsApp pro Android se objevily další novinky. Uživatelé už brzy dostanou možnost upravovat...

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...