Úvod > Články > Ebay zastavil aukci léku proti ptačí chřipce

Ebay zastavil aukci léku proti ptačí chřipce

Rostoucí panika z potenciální pandemie virové choroby, kterou máme ve zvyku označovat jako ptačí chřipka, dosahuje nejen nebývalých rozměrů, ale také nečekaných podob. V průběhu úterka, 18. října, pozastavil jeden z největších internetových aukčních portálů eBay aukci jednotlivých balení léku Tamiflu. Problémem je nejen to, že v Británii je k dostání pouze „na recept“.

Lék Tamiflu je považován za jeden z poměrně účinných preparátů a nedostatečné zásobení tímto prostředkem, na nějž je při boji s ptačí chřipkou široce spoléháno, bylo v uplynulých dnech komentováno i v tuzemských médiích. Mluvčí portálu eBay k ráznému postupu podala vysvětlení, jež bylo naprosto jednoznačné: interní předpisy a kodex nedovolují na eBay dražit a tedy v podstatě zpřístupňovat léčiva, jež jsou jinak k dostání pouze na předpis a po zralém uvážení lékaře. Mimochodem, kolem úterního poledne, kdy byla aukce přerušena a nabídka odstraněna z internetu, se cena za balení Tamiflu vyšplhala na zhruba čtyřnásobek běžné ceny, kterou zákazník zaplatí při koupi s receptem.

Při bližším zkoumání dění okolo ptačí chřipky je však možné vytušit, že zásah společnosti eBay nebyl motivován pouze výše zmíněnými, chvályhodnými interními pravidly. Z některých náznaků je patrné, že pochopitelný zájem na tom měla i švýcarská společnost Roche, jež Tamiflu vyrábí. Ona sama varovala prostřednictvím prohlášení všechny zájamce o lék, že předmětem dražby na internetu mohou být padělky či neadekvátní náhražky. Není divu, že ani takovéto riziko nechce eBay podstoupit, obzvláště když se jedná o léčiva. Tím spíše, že je po nich momentálně zoufalá poptávka, zvyšující riziko podvodu.

Obecný nedostatek léku Tamiflu je mimo jiné způsoben i tím, že obrovskou poptávku vyvolaly státní instituce. Jejich cílem je připravit zásoby pro obyvatelstvo pro případ skutečného vypuknutí pandemie, a výjimkou není ani Česká republika. Tyto kroky samy o sobě ještě šířící se obavy posílily a zájem o preparát zvýšily.

22. 10. 2005

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...