Úvod > Články > Google představí vlastní tablet

Google představí vlastní tablet

Eric Schmidt slavnostně oznámil, že Google by rád představil vlastní tablet, který by konkuroval plánované třetí verzi iPadu, a to již v polovině roku 2012. A na co se můžeme těšit? Jistě na operační systém Android a hlasové ovládání.

Google nemá zatím s hardwarovými zařízeními příliš dobré zkušenosti – snažil se prosadit především na trhu s mobilními telefony, ale jeho řada Nexus kýžený úspěch neslavila, i když se zdá, že třetí zástupce této značky (ač jde jen o mírně upravený telefon jiného výrobce) má zatím relativně největší úspěch. Tržní podíl je ale nulový. Naopak webové služby a software jdou Google výborně a stojí za ziskovostí firmy.

V tomto kontextu je tak zjevným překvapením nedávné oznámení Erica Schmidta, že Google plánuje vlastní tablet a to již v poměrně krátkém časovém horizontu. Pro Apple by to tak měla být další nemalá konkurence, kterou zatím zastupují Amazon Fire a Samsung. Pravdou je, že Google nemá v této oblasti úplně špatnou startovací pozici – vlastní výrobce telefonů Motorolu, která by se zřejmě měla po hardwarové stránce na projektu podílet a disponuje velice slušným operačním systémem.

Jistě bude zajímavé sledovat, jak k celému konceptu internetová jednička přistoupí. Nexus byl totiž především vlajkovou lodí, chytrou reklamou na možnosti Androidu. Cílem tak nebyl v prvé řadě zisk či podíl na trhu, ale především ukázka toho, že se může otevřený operační systém směle rovnat iOS.

A na jaké se můžeme těšit technické parametry? Google zatím nic oficiálního nesdělil, takže můžeme jen spekulovat. Není zatím úplně jasné, zda půjde o zařízení vyšší nebo střední cenové kategorie. Téměř jistě se ale můžeme těšit na čtyř jádrový procesor, NFC a display s úhlopříčkou okolo desíti palců. Operačním systémem bude Android, buď ve verzi Ice Cream Sandwich, což považuji za pravděpodobnější nebo se již stihne Jelly Bean. Google každopádně intenzivně pracuje na hlasovém ovládání, které by se mělo objevit v s jistotou.

Pomalu ale jistě se zdá, že na trhu s tablety začíná vznikat tržní konkurenční prostředí, což je jen dobře. Osobně si ale myslím, že tablet od Google velkých úspěchů nedosáhne, ale stejně jako Nexus spíše vytvoří prostor a technologickou zkušenost, kterých budou moci vyžívat další výrobci.

29. 12. 2011

Autor:

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

TikTok představil novou sociální síť, která má konkurovat Instagramu

TikTok představil novou sociální síť TikTok Notes. Aplikace je určena ke sdílení fotek a textového obsahu a má přímo...

 

Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

 

Nizozemská vláda možná přestane používat Facebook kvůli pochybnostem o ochraně soukromí

Nizozemská vláda uvedla, že možná přestane používat Facebook. Doporučil ji to místní regulátor kvůli možnému...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...