Úvod > Články > Mobil Lumia 900 = Microsoft + Nokie

Mobil Lumia 900 = Microsoft + Nokie

Nejnovější mobil Lumia 900, se kterým chce kombinace Microsoftu a Nokie pokořit konkurenci a dobýt trh, je na světě.

Sice se úvodní prezentace příliš nepovedla, protože mobil zůstal pod vitrínou, ale i tak se odborný i laický tisk rychle zaplnil nadšenými komentáři. Současný šéf Nokie Stephen Elop, který ještě nedávno kopal v dresu Microsoftu, neskrývá nadšení a tvrdí, že Nokia nasadila svoji nejlepší technologii a že se jedná o první pořádný mobil, připravený na míru operačnímu systému Windows Phone 7 a ještě k tomu designovaný pro Spojené státy. A protože se Nokia rozhodla opakovat trik Applu, ve Spojených státech jej bude exkluzivně nabízet jediná firma, a to AT&T.

To všechno ale neznamená, že by měla Lumia o úspěch postaráno. Navíc zatímco experti v oblasti mobilních telefonů jásají, experti v oblasti obchodování s mobily zůstávají více než skeptičtí – James Faucett, analytik firmy Pacific Crest Securities, dokonce snížil odhad prodeje o 75 procent.

Důvodů pro pesimismus nachází hned několik: Lumia nenabízí nic převratně nového, cenově také není nějak mimořádně příznivá a ani historie, ať už Microsoftu nebo Nokie, není v oblasti mobilů (z pohledu amerického trhu) nijak úspěšná.

Nový operační systém Windows Phone 7 je na světě již nějakou dobu a od té doby žádnou velkou díru do světa neudělal. I  když Microsoft čísla o prodeji buď tají nebo zveličuje, většina odhadů se shoduje někde na úrovni 1,7 miliónů kusů za čtvrtletí. Nic moc, jen pro porovnání, iPhonů 4S, které nejsou zase takový zázrak, se za první víkend prodalo 4 milióny.

To nakonec musel se skřípáním zubů přiznat i obvykle velkohubý Steve Ballmer. Řada výzkumů sice mluví o tom, že plných 44 procent dotázaných Američanů uvažuje o tom, že by si smartphone s operačním systémem Microsoftu koupila, ale tato nadějná čísla se zatím nijak neodrazila ve skutečném prodeji.

Zatím není jisté, na které trhy nové Nokie skutečně míří. Díky spojení s Microsoftem sice neustále mluví o americkém trhu, ale tam mají pravděpodobně nejmenší šanci. Dlouhé roky zde totiž Nokia nabízela pouze ty nejpodřadnější modely, takže si nevybojovala žádné valné jméno. Navíc smartphone v kombinovaném dresu Nokia-Microsoft zde přichází na trh, kde ostatní smartphony existují minimálně v druhé či dokonce třetí generaci, takže vystrčit zavedenou značku bude složité.

Určitou naději nabízí pád firmy RIM a jeho ještě nedávno tak populární značky BlackBerry, kde by nový smartphone mohl získat nové zákazníky. Proto se dokonce spekuluje o tom, že by Microsoft mohl potápějící se RIM koupit a zrušením značky tak otevřít pole pro vlastní výrobky.

Větší naději by mohl mít nový smartphone spíše po světě, kde pojem Nokia stále ještě něco znamená. Proto také chudší modely Lumia 700 a 800 byly propagované spíše ve Velké Británii, kde se dočkaly solidních prodejních úspěchů.

Lumia 900 není rozhodně špatným smartphonem. Sázka na AT&T nemusí být nejšťastnější, neboť síť LTE může být pro 1830 mAh baterii poněkud náročná. Interní paměť sice nenabízí expanzi, protože mobil nemá místo pro externí paměť, nicméně 14,5 GB by mělo ve spojení s nabízenou cloudovou službou SkyDrive víc než dost.

Zájemci o mobil s Windows budou mít jedinou reálnou konkurenci v podobě mobilu Titan II od HTC, takže toho na výběr mnoho nebude. V březnu, kdy se má Lumia objevit na americkém trhu, uvidíme. 

25. 1. 2012

Autor: Václav Větvička

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Florida omezila sociální sítě pro děti a mladistvé

Florida přijala nový zákon omezující působení mladistvých na sociálních sítích. Děti ve věku do 14 let mají...

 

WhatsApp brzy nabídne AI nástroje pro úpravu fotografií

V beta verzi aplikace WhatsApp pro Android se objevily další novinky. Uživatelé už brzy dostanou možnost upravovat...

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...