Úvod > Články > Poplatky za volání dramaticky klesnou. Zlevní i koncová cena za volání na mobily?

Poplatky za volání dramaticky klesnou. Zlevní i koncová cena za volání na mobily?

Český telekomunikační úřad oznámil, že od příštího roku opět sníží výši propojovacích poplatků. Ze současných 1,08 Kč by poplatek měl klesnout až na 0,55 Kč. Otázkou je, zda na to zareagují operátoři.

Dosavadní snižování terminačních poplatků, které si mobilní operátoři účtují mezi sebou za spojení hovoru, přineslo jen sotva znatelné snížení koncových cen za volání na mobily. Průměrná cena za hovory sice klesá, ale pokles jde na vrub nižším sazbám za volání pro velké odběratele, jakými jsou různé firmy.

Další snížení terminačního poplatku, jehož výše dnes činí 1,08 koruny, je tradičně plánováno na polovinu roku -- v červenci má poplatek klesnout na 72 haléřů za první minutu spojení. Následné snížení má přijít v lednu roku 2013, kdy má cena činit 55 haléřů.

Přesto není zaručeno, že operátoři na dramatické snížení tohoto nákladu zareagují. Bude opět a zase záležet jen na jejich rozhodnutí. Kromě kosmetických úprav totiž žádné z předchozích snížení terminačních poplatků nařízených Českým telekomunikačním úřadem (a v původu zejména Evropskou komisí) totiž k zlevnění volání nevedlo. Česko je stále jednou z nejdražších krajin na světě, co se mobilního volání týče. Jedinými operátory, kteří snížili volání na mobily dle vzorce terminačních poplatků, byli ti nabízející VoIP služby.

"Ceny volání klesají dlouhodobě, každoročně až o desetinu. Pokles cen bude pokračovat," uvedl mluvčí Vodafonu Miroslav Čepický.

Samotný Český telekomunikační úřad se čím dál častěji setkává jak s kritikou od odborníků, tak i klientské veřejnosti kvůli tomu, že neplní roli regulátora tak, jak by měl. Proti těmto nařčením se Úřad ohradil v minulosti několikrát. Přesto jeho metody výpočtů průměrného volání v České republice s ohledem na ceny v zahraničí (zejména Evropské unii) mají stále ty nedostatky, na které kritici pořád upozorňují. Podle ČTÚ totiž není volání v Česku vůbec předražené, ale pohybuje se někde kolem evropského průměru.

Českému mobilnímu trhu by mohly pomoci dvě, resp. tři věci: jednak příchod čtvrtého mobilního operátora (který by však za pouhé volné frekvenční pásmo musel zaplatit částku v řádu miliard korun), jednak příchod tzv. virtuálních operátorů – a také větší rozkvět VoIP služeb.

Virtuální operátoři jsou ve světě běžnou součástí mobilních trhů. Díky sdílení infrastruktury “velkých” operátorů a odběru “slev” jsou s to koncovým klientům nabízet velmi levné volání, a to i s v zahraničí běžnou tarifikací 1+1 (po sekundách). Rovněž rozvinutý trh s pevným voláním, kam patří i VoIP služby, v zahraničí stojí za tím, že mobilní volání je mnohem levnější než u nás.

19. 3. 2012

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...