Úvod > Články > Na soukromí zapomeňme – Velký Bratr už nás sleduje

Na soukromí zapomeňme – Velký Bratr už nás sleduje

Donekonečna okecáváme možnost, že nové úpravy nakládání s daty, o čemž nás neustále prudí Google, budou znamenat konec našich internetových svobod. Jsme naivní, nic takového totiž neexistuje.

Nemyslím tím, že by Google (a ostatní čiperové) se získanými údaji nijak neobchodovali, mám na mysli to, že přinejmenším americká vláda s naprostým klidem čte všechno na Facebooku a Twitteru, aniž bychom hnuli brvou.

Centrum Electronic Privacy Information Center pod hrozbou žaloby vypáčilo z americké vlády přiznání, že od února minulého roku její Ministerstvo domobrany tajně prochází Twitter a Facebook a hledá slova, která považuje za nevhodná. Monitorování má na triku soukromá firma General Dynamics, které za to vláda platí.

Celý program je rozdělen do sedmi skupin, z nich některé jsou celkem pochopitelné (Domácí bezpečnost nebo Terorism), některé jsou spíše za vlasy přitažené (H1N1 nebo Počasí). Celkem se zachycuje asi 500 slov, mezi nimi velká spousta naprosto nevinných slov jako je „odpověď“, „baktérie“, „infekce“ nebo „podzemní dráha“.

Dvě otázky napadnou hned – kam až je americká vláda ochotna zajít v ořezávání osobních svobod? A druhá – je to vůbec k něčemu? Na tuto odpověď samozřejmě již v centru pro elektronickou svobodu informací neměli fousy, tak můžeme jen odhadovat. Na jedné straně musí systém zachycovat milióny naprosto nevinných zpráv, protože pokud někomu napíši, „odpověď, že jsem v podzemní dráze chytil nějakou bakteriální infekci“, tak jsem se dopustil hned čtyř nedovolených slov. K tomu, aby monitorující systém zakokrhal přitom stačí tři sledovaná slova v jedné zprávě.

A na druhé straně si těžko dovedu představit třeba prodejce drog, který na své facebookové stránce napíše, že zítra bude kokain v akci. Tatového vola už dávno chytil první četník.

Podle jiných informací se stejné oddělení Domobrany zajímá i o další sítě jako je Vimeo, Flickr, Reddit, Digg, Stumbleupon, MySpace nebo LinkedIn. Mluvčí ministerstva tvrdí, že podobné akce jsou nezbytné a že soukromí občanů je dokonale chráněno. Pokud tomu někdo věří, měl bych pro něj na prodej Karlštejn.

Pravdou je, že očekávat že to, co nacvakáme do Facebooku (nebo kamkoliv jinam) zůstane v dnešní době stoprocentně soukromé, je značně naivní. Proto také jednotlivé bezpečnostní agentury ani nemrknou, když se v těchto údajích prohrabují. A když už se nejedná zrovna o FBI, do Facebooku strkají prsty i potenciální zaměstnavatelé – 90 procent dotázaných amerických firem přiznalo, že u potenciálních zaměstnanců prověří jejich Twitter a Facebook. Nějaká malá firmička na to nebude mít ani čas ani peníze, ale některé velké firmy nebo třeba americké vysoké školy již trvají na tom, aby jim zaměstnanci vydali hesla k Facebooku.

Na internetovou cenzuru a dohled očividně nemá patent jen rudá Čína. 

21. 3. 2012

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...