Úvod > Články > Microsoft „musí” z Německa stáhnout Windows 7 a Xbox

Microsoft „musí” z Německa stáhnout Windows 7 a Xbox

V Německu se odehrává další z mnoha rozličných patentových bitev technologických společností – soud v Mannheimu dal za pravdu firmě Motorola Mobility, která konkurenčního rivala, společnost Microsoft, obviňuje z porušování určitých patentů. Na základě soudního rozhodnutí by Microsoft měl stáhnout některé své produkty z německého trhu – týká se to jak herní konzole Xbox, tak třeba i operačního systému Windows 7 –, nicméně v praxi k tomu patrně nedojde. Microsoft své klienty proto ubezpečuje, že toto soudní rozhodnutí se jich nedotkne.

Jakoby se v posledních letech s patentovými spory roztrhl pomyslný pytel. Na IT trhu, speciálně pak v mobilním segmentu, patrně nenajdeme žádnou větší či menší firmu, které by se patentové spory nějak nedotýkaly. Následkem patentové války například mnozí (ne-li všichni) výrobci mobilních zařízení s Androidem musejí za zařízení, na kterých tento bezplatný linuxový systém běží, Microsoftu odvádět licenční poplatky, třebaže Microsoft nemá s vývojem (Google) Androidu vůbec nic společného. Na základě vyústění dalšího patentového sporu, musí například Nokii poplatky platit i konkurenční společnost Apple, a to za prodej iPhonů s operačním systémem iOS. Příkladů bychom našli spousty – dnes ale už není vůbec jednoduché se v “dohodách” orientovat.

Soudní spory na obou stranách Atlantiku spolu svádějí i společnosti Motorola Mobility (která – schválí-li to příslušné regulační úřady – přejde za 12,5 miliardy dolarů pod firmu Google) a Microsoft. Motorola Mobility teď dosáhla dílčího úspěchu, když soud v Mannheimu potvrdil, že Microsoft její patenty v některých svých produktech opravdu zneužívá (například patent týkající se komprese videa).

Pokud by své právo firma chtěla opravdu vymáhat, Microsoft by musel z německého trhu stáhnout jak svůj operační systém Windows, tak i herní konzoli Xbox, webový prohlížeč Internet Explorer a přehrávač Windows Media Player (oba programy jsou však součástí Windows).

Motorola Mobility by v takovém případě musela překonat několik dalších překážek. Proto Microsoft zůstává klidný. Faktory, které patrně zabrání stažení zmíněných produktů z pultů obchodů, jsou opět další soudy – jak v Německu, tak i USA. Co se týče Evropy, Motorola Mobility by musela vytvořit jakýsi rezervní fond, který by kryl případné ztráty Microsoftu, pokud by odvolací soud zvrátil rozhodnutí soudu v Mannheimu. Motorola by o peníze přišla. Druhým problémem je souběžně probíhající soudní řízení ve Spojených státech odstartované Microsoftem – předběžné soudní opatření vydané ve Státech Motorole Mobility zabraňuje, aby se kdekoli na světě podobných omezení domáhala. Motorola Mobility nemůže uplatnit možnost zákazu prodeje produktů Microsoftu do doby, než skončí toto řízení v Americe.  

7. 5. 2012

Autor: Redakce DSL.cz

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.