Úvod > Články > Konkurence na mobilním trhu se odkládá. Na virtuální operátory, a nižší ceny, si musíme počkat

Konkurence na mobilním trhu se odkládá. Na virtuální operátory, a nižší ceny, si musíme počkat

Český telekomunikační zlepší podmínky pro vstup virtuálních mobilních operátorů až příští rok. Jejich vstup na trh je přitom jedinou myslitelnou možností, jak rozhýbat tuzemský trh s mobilním voláním – a klientům přinést mnohem výhodnější podmínky.

Český telekomunikační úřad uvedl, že pravidla pro vstup virtuálních operátorů začne společně se související regulací mobilního trhu řešit až v roce 2013. Kdy případné úpravy vstoupí v platnost a kdy se zákazníci dočkají vstupu konkurenčních operátorů na trh, se tak stále ani po dlouhých letech neví.

Každopádně dříve než v roce 2014 to pravděpodobně nebude. Virtuální mobilní operátoři jsou přitom ve světě běžnou součástí telekomunikačních trhů a jsou jedním z hlavních faktorů, které ovlivňují ceny mobilního volání. Na rozdíl od velkých operátorů nedisponují vlastní infrastrukturou, ale právě na základě smluv využívají jejich sítě. Díky tomu může virtuální operátor koncovým klientům nabídnout (přeprodat) služby velkých operátorů mnohem výhodněji.

O přemrštěných cenách mobilního volání se v Česku hovoří již dlouho, ale až v posledních měsících tlak na operátory sílí. Zatímco Český telekomunikační úřad v tomto směru zůstával dlou vlažný, a de facto dával za pravdu třem tuzemským operátorům, v poslední době právě díky sílícímu tlaku odborné i laické veřejnosti začíná o regulaci trhu hovořit také. Vstup virtuálních operátorů na trh je totiž jednou z mála možností, jak zvýšit konkurenci na trhu s voláním.

Jelikož v České republice se trh s pevným voláním nikdy nedostal do stavu dospělosti – na rozdíl od mnoha západních, ale i východních států – mobilní volání se postupně a rychle stalo dominantním způsobem hlasové komunikace, podle čehož pak vypadají i ceny volání (mobily na vyspělejších trzích se zdravými pevnými sítěmi a VoIP telefonováním jsou spíše doplňkem za výhodnou cenu).

Veřejnosti si tedy od virtuálních operátorů slibuje snížení cen a zlepšení podmínek volání, podmínek, jaké znají například z VoIP trhu – tedy nejen nižší sazby za volání do vlastní a cizí sítě, ale také výhodnější tarifikaci – například po sekundách (1+1) nebo tarifikaci 30+1 (kdy klient platí za spojení cenu 30 sekund a poté už jen po sekundách).  

28. 5. 2012

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.