Úvod > Články > Google může dokončit akvizici Motoroly

Google může dokončit akvizici Motoroly

Čínské úřady dovolily Google dokončit akvizici Motoroly. Ta se internetové jedničce zatím vyplácí v patentových bitvách, kde drtí Microsoft i Apple. Navíc se mu otvírá prostor pro vlastní mobilní telefony i GoogleTV.

Google si může oddechnout, neboť (zdá se že definitivně) vyhrál soudní při s Oracle. Podle rozhodnutí soudů není možné patentovat ani API ani programátorské postupy, které není možné provést jinak, než jedním postupem s přiměřenou efektivitou. Tento soudní spor byl považován za největší problém operačního systému Android, kterému se tak daří se vypořádávat s konkurencí. Zatím není jasné, za co musí platit „výpalné“ výrobci Microsoftu, ale zdá se, že tento operační systém většinu svých problémů s patenty vyřeší. 

Google má nyní i od čínských úřadů posvěcený nákup Motoroly, který nyní může zdárně dokončit. Díky jejím patentům se mu daří nejen chránit Android, ale pustil se do otevřené patentové války s Microsoftem a Apple. Podle rozhodnutí International Trade Commission použil neoprávněně Apple patent držený Motorolou při vývoji iPhone a iPad, další porušení patentů má na svědomí Microsoft se svým Xboxem. Současná situace vypadá zcel jinak než před rokem – místo toho, aby byl drcen Android, dopadají spory na jeho konkurenty, kterým hrozí zákazy prodeje. 

Možná se tak schyluje k situaci, kdy se velcí hráči dohodnou na podmínkách užívání patentů bez vlastních plateb. Motorola může být pro Google důležitá ještě ze dvou důvodů. Předně je největším světovým výrobcem set-top boxů, takže by mohla společnosti pomoci s prosazováním konceptu GoogleTV, ale také s prodejem vlastních mobilních telefonů, kterých chce mít Google k dispozici co možná nejvíce. 

Objevují se také spekulace o tom, že po převedení patentů bude společnost prodána čínskému Huawei. Ten by získal především osvědčenou značku, která by mu mohla pomoci překonat nedůvěru kupujících na vyspělých trzích. Ať již dopadne situace okolo Motoroly jakkoli, je jasné, že Androidu posloužila více než dobře. 

7. 6. 2012

Autor:

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy Google budou u budov zobrazovat umístění vchodu

Google testuje ve svých mapách zajímavou novinku. U budov a dalších míst bude zobrazovat umístění vchodů a východů.

 

X spouští živé video pro Spaces

Společnost X přidala do služby Spaces video, což uživatelům umožní vysílat živě nejen zvuk, ale i obraz.

 

Sněmovna reprezentantů schválila zákaz TikToku v USA

Americká sněmovna schválila zákaz TikToku v USA. Pokud nyní zákon schválí i Senát, mohlo by k omezené aplikace v...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.