Úvod > Články > Co přináší Android 4.1 Jelly Bean?

Co přináší Android 4.1 Jelly Bean?

Google představil novou verzi svého mobilního operačního systému Android 4.1 Jelly Bean, která nabízí offline mapy, hlasové ovládání nebo prostor pro hraní her.

Jaké technologické novinky přináší a v čem jsou největší problémy současného Andoroidu? Na to budeme hledat odpovědi v následujícím článku.

Google na své konferenci pro vývojáře představil novou verzi mobilního operačního systému Android, která nese kódové označení Jelly Beam. Oproti verzi 4 jsou zde změny spíše evoluční či aplikační, než přímo systémové a proto se také nová verze nejmenuje 5, ale 4.1. Na prvních tabletech by se přitom měla objevit již v létě, ale je velkou otázkou, kdy zaznamená většího rozšíření (napřed se dostane na nejdražší zařízení). Aktuální verze 4 je jen asi na 7 % telefonů a to jen na těch nejdražších. Google navíc nemá žádnou možnost jak přesvědčit výrobce, aby na starší telefony nabízely upgrade.

V tomto ohledu je možné říci, že jedním z největších problémů Androidu je jeho fragmentárnost. Vývojáři musí aplikace optimalizovat na velké množství zařízení a verzí systému, což samozřejmě ztěžuje ovládání. Nejde jen o různé rozměry displaye, ale také o různou míru podpory moderních technologií nebo značně rozdílné procesory. V tomto ohledu má iOS od Apple jednoznačnou výhodu a velice dobře jí dokáže využívat.

Google v tomto kontextu říká, že by zákazníci měli více přemýšlet nad tím, od jaké značky si telefon pořizují (HTC je třeba známé tím, že systémy relativně hojně povyšuje). Jedním dechem ale dodává, že se nedomnívá, že by po změně systému obyčejný uživatele nějak toužil. Zatím se tak spíše snaží různými cestami zvýšit komfort a možnosti vývojářů.

I přes vše výše řečené má jistě smysl se podívat alespoň na některé novinky, které Android 4.1 Jelly Bean přináší poněkud podrobněji.

Ve znamení optimalizace

Androidu se často dává za vinu, že nejde o systém dobře optimalizovaný, ale že příliš rychle začleňuje všechny technologické novinky, aniž by je dobře vyzkoušel a promyslel. Jelly Bean se ale snaží v tomto ohledu udělat výjimku a z hlediska systémové optimalizace je na tom velice dobře. Předně byla vylepšena správa paměti a procesorů, takže celý systém pracuje plynuleji, rychleji a stabilněji. Podle všeho by mělo také dojít ke snížení spotřeby, což je u tabletů i chytrých telefonů velice důležitý parametr.

S tím souvisí také další novinka, která jistě zaujme především vývojáře počítačových a her a potažmo konzumenty jejich výrobků. Místo dosavadních 30 snímků za sekundu již nový Android zvládne hned 60, což z něj dělá jednoho z hlavních kandidátů na operační systém pro nejrůznější herní konzole. Také moderní hry by se mohly začít na mobilních telefonech objevovat častěji. Ukázky z Google I/O vypadaly v tomto ohledu velice nadějně. Plynulejší je ale také třeba přehrávání videa či běžné animace v systému.

Další drobné změny se týkají notifikací. Ty budou silně rozšířeny, takže budou podporovat grafiku, gesta a bude jim věnován mnohem větší prostor. Google si od tohoto kroku slibuje větší uživatelskou přívětivost a snazší ovládání. Evolucí prošly také widgety, tedy aplikace, které je možné dávat na plochu. Měly by umět automaticky analyzovat dostupné místo a podle toho měnit svoji velikost i množství zobrazených informací. Zlepšit by se měla také spolupráce s launchery. Otázkou ale je, jak tyto změny dopadnou po různých úpravách systému výrobci.

K dispozice je také řada dalších novinek, které se týkají optimalizace výstupu. Je přítomná služba multicast DNS-based service discovery, která umožňuje přes WiFi přímo ovládat tiskárny, přehrávače a další zařízení v síti, dále USB audio pro automatický přenos zvuku přes USB port nebo vícekanálový výstup. Jde tedy o novinky, které umožní vybudovat z mobilního zařízení dobré multimediální centrum, kvalitně propojené se sítí. Podobně je možné nalézt řadu dílčích vylepšení v NFC.

Další novinkou jsou inteligentněji řešené aktualizace – již se nestahují celé programy, ale jen ty části, které se skutečně změnily. Systém je také nově zabezpečen proti snadnému kopírování aplikací, tedy vůči pirátství.

Android Siri

Asi nejvíce diskutovanou novinkou je hlasový asistent, tedy přímá konkurence Siri od Apple. V současné době je možné hlasové ovládání používat v několika rovinách. Předně je to hlasové diktování textu (již není potřebo připojení na síť), které už funguje velice uspokojivě. Druhou oblastí je hlasové ovládání telefonu, kde je dokonce oficiálně podporována čeština. Třetí oblastí, kde by měl hlasový asistent od Google Siri utéci je inteligentní vyhledávání.

Na základě položeného dotazu v přirozeném jazyce se snaží Android nabídnout stránky, které by měli odpovídat tomu, co člověk hledá. Jde přitom o učící se systém, jehož kvalita poroste s tím, jak jej bude uživatel dlouho a intenzivně používat, ale také se znalostí činností dalších uživatelů. Podle aktuálních testů jsou v angličtině výsledky již relativně hodně solidní a systém částečně pracuje také s češtinou. Oficiální podpory se ale dočkáme zřejmě až časem.

Závěrem

Nový Android nabízí novinek samozřejmě mnohem více – ať již jde o podporu offline map nebo třeba významným způsobem vylepšený webový prohlížeč. Ukazuje, že i systém od Google může být vhodně optimalizován a přitom technicky velice dobře zpracovaný. Jistě není bez zajímavosti ani to, že vývojáři mysleli také na podporu slabozrakých.

V každém případě se máme určitě na co těšit, i když je samozřejmě otázkou, kdy se nějaká zařízení za rozumnou cenu dostanou také k nám.  

12. 7. 2012

Autor:

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy Google budou u budov zobrazovat umístění vchodu

Google testuje ve svých mapách zajímavou novinku. U budov a dalších míst bude zobrazovat umístění vchodů a východů.

 

X spouští živé video pro Spaces

Společnost X přidala do služby Spaces video, což uživatelům umožní vysílat živě nejen zvuk, ale i obraz.

 

Sněmovna reprezentantů schválila zákaz TikToku v USA

Americká sněmovna schválila zákaz TikToku v USA. Pokud nyní zákon schválí i Senát, mohlo by k omezené aplikace v...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.