Úvod > Články > Bitva mezi kabelem a telefonní linkou stále probíhá

Bitva mezi kabelem a telefonní linkou stále probíhá

Zatímco kabelové a telefonní společnosti stále dominují americkému trhu s broadbandem, menší provideři se zoufale snaží najít cestu k novým zákazníkům. V poslední době se zdá, že novým trikem mohou být bezdrátové technologie, které jim umožní uniknout finančně náročnému budování kabelových sítí.

Nejlepším příkladem může být společnost EarthLink, která kdysi kralovala internetovému připojení přes dial-up. Skórovat se jí podařilo vítězstvím v boji o městskou síť ve Philadelphii a následnou smlouvou o podobnou síť v kalifornském Anaheimu. Součástí smlouvy s Philadelphií je bezdrátové připojení celého města, což znamená kolem 135 čtverečních mil. Náklady nepřesáhnou 10 milionů dolarů, což je v porovnání se zavedením klasických či optických kabelů naprosté minimum.

EarthLink není v podobné snaze osamocená, řada dalších firem se snaží o podobné zakázky, ať už se jedná o New York nebo o Minneapolis. Jedno americké město za druhým se snaží získat systém připojení, který přitáhne další firmy, nabídne alternativu k současným nabídkám a ještě umožní přístup k internetu i pro chudší vrstvy. V San Franciscu se zase tuží Google, který chce celou síť nabídnout dokonce zdarma a vydělávat potom z reklam. Základní myšlenkou je získávat peníze od okolních firem, takže při připojení dejme tomu v kavárně bychom dostávali inzeráty firem z nejbližšího okolí. Příkladem menších měst může být Grand Haven a Rio Rancho, kde se podařilo smlouvu ukořistit malinké firmě Azulstar Networks. Cena je podobná jako ve Philadelphii, 19,95 dolarů za měsíc.

Síť ve Philadephii, která by měla být uvedena do provozu v příštím roce, bude využívat síť hot spots, vysokokapacitní spojení bude využívat centrální body spojující malé antény na sloupech v ulicích, v parcích a na střechách budov. Jednotlivé antény, které budou mít dosah asi 200 metrů, se budou překrývat, takže signál neztratíme ani při pohybu po ulici.

Velké firmy samozřejmě nepřihlížejí nečinně a bojují nabídkou kombinovaných služeb, snižováním cen a zvyšováním rychlosti přenosu. Navíc lobují u státních a federálních úřadů, aby podobné sítě dále nepovolovaly. Wi-Fi je navíc stále pomalejší nežli klasický broadband, nikdo zatím nedokáže odhadnout, kolik lidí se bude ve velkých městech připojovat a jak to ovlivní rychlost spojení a přenosu. Bezpečnost je potom další, stále nevyřešenou otázkou.

Podobné sítě jsou pro malé společnosti pravděpodobně jedinou možnou spásou, i tak zůstává sporné, jestli je zachrání. EarthLink přiznala, že za poslední rok klesl počet běžných zákazníků o 8 procent. Ve Philadelphii bude firma dostávát 20 dolarů měsíčně za každého zákazníka, chudí obyvatelé budou platit polovinu (není jisté, jestli zbytek bude doplácet město). Rychlost přenosu se bude pohybovat kolem 1 Mbps, což je výrazně méně nežli u kabelového připojení. Další otázkou je, jestli je s podobně nízkými částkami skutečně možné vydělávat, T-Mobile s největším počtem hot spots se do boje o zakázku ve Philadelphii vůbec nepustil, protože měl pocit, že by nakonec prodělával.

Některé firmy zvolily jiný přístup – NeoReach Wireless vybudovala bezdrátovou síť, kterou pronajímá jiným firmám. Zájem zatím projevila místní kabelová společnost Cox Communication, která chce tuto službu využít v arizonském městě Tempe.

Přesto všechno i samotný Google, který má zcela jistě dost peněz na to, aby vyzkoušel finančně riskantní podnik, přiznává, že je prakticky nemožné dnes odhadnout, jestli nakonec mají menší firmy šanci konkurovat telefonním a kabelovým gigantům. Menším firmám očividně nezbývá nic jiného nežli to zkusit a ověřit to sami na sobě.

11. 11. 2005

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...