Úvod > Články > Cena za minutu volání na mobil klesla pod 1 Kč

Cena za minutu volání na mobil klesla pod 1 Kč

Tuzemští poskytovatelé hlasových služeb přes VoIP již začali reagovat na snížení propojovacího poplatku, který si účtují mobilní operátoři. U některých z nich se cena dostala pod hranici jedné koruny za šedesát sekund hovoru (včetně daně).

S platností od 15. července letošního roku si naši mobilní operátoři musejí účtovat výrazně nižší propojovací poplatky. Telefónica, T-Mobile i Vodafone mají z nařízení Českého telekomunikačního úřadu povinnost za spojení hovoru účtovat maximálně 0,55 Kč za minutu (bez DPH). Doteď výše poplatku činila 1,08 Kč. Do existujících smluv musejí mobilní operátoři změnu promítnout nejpozději do 15. září.

Propojovací poplatky klesají v posledních letech pravidelně, ale do cen za mobilní volání (mezi třemi mobilními operátory) se tento trend zatím nijak viditelně nepromítl. Vzhledem k rozložení sil na trhu se s největší pravděpodobností ani nikterak zásadně nepromítne. Na druhou stranu z nižších poplatků dlouhodobě těží klienti tuzemských VoIP operátorů, kteří už několik let mohou na mobily volat výrazně levněji. Současný zásah regulátora způsobil, že zákazníci VoIP operátorů mohou do mobilních sítí nově volat za cenu pod jednu korunu za minutu. Mnozí z nich navíc používají tarifikaci 1+1, tj. po sekundách, kdy klient platí jen za to, co opravdu provolal. Ve výsledku tak krátký hovor může vyjít třeba na pár haléřů.

Že VoIP operátoři ceny sníží, bylo de facto jasné hned, když Český telekomunikační úřad vydal nové nařízení. Někteří z operátorů s novými cenami ještě váhají, jiní je patrně zcela ignorují, ostatní ale už nyní mění ceníky.

Například krátce po rozhodnutí ČTÚ oznámil snížení cen ostravský Mikrotech, který v základním tarifu nabízí minutu volání do mobilních sítí za cenu 0,83 Kč bez DPH (0.97 Kč s daní za šedesát sekund hovoru). Snížení cen brzy oznámil také IPVOX, u kterého cena volání klesne k 15. září letošního roku na 0,88 Kč (1.06 Kč s daní) za minutu (60 sekund).

Mnozí poskytovatelé sice změnu v cenících ještě neoznámili, to se ale v následujících dnech a týdnech může kdykoli změnit. Avšak překvapivě některé někdejší ikony VoIP trhu zůstávají už několik let stát úplně stranou a stále nabízejí volání s cenou nad tři koruny a více.

Cenově výhodné hlasové služby na bázi VoIP lze využívat jak na "pevné lince" (pevném telefonu), tak i na mobilním telefonu se SIP klientem, popřípadě také na počítači. Na rozdíl od různých "klasických" počítačových hlasových služeb je každému klientovi přiděleno telefonní číslo a na mobilních přístrojích se díky CLI lze identifikovat stávajícím také mobilním číslem.  

13. 8. 2012

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...