Úvod > Články > HP padne

HP padne

Podle všech informací se zdá, že firmu HP čeká situace Kodaku, kterému se impérium hroutí pod rukama.

V podstatě úspěšný přechod na jiný odvětví a postupné uřezávání a prodej jednotlivých divizí se v podobném oboru dlouhodobě daří snad jen IBM. Na co u HP v poslední době sáhli, bylo špatně. Nejdříve se jim podařilo pohřbít Compaq, následoval funus Palmu, který nekupovali pro zlikvidování konkurence, ale pro operační systém WebOS, který ovšem prakticky nepoužili. Investice jako řemen. 

Další krok byl takový trochu bolševický – počítače přestaneme prodávat, počítače vlastně nepřestaneme prodávat. Jeden krok kupředu, dva kroky zpátky. Dnes zase oznamuje, že přestane vyrábět tiskárny. A ve chvíli, kdy se laptopy prodávají prachmizerně a pořádný tablet na obzoru není, je finanční situace firmy nedobrá. Téměř 9 miliard dolarů, které v posledním čtvrtletí firma ztratila, mluví za vše.

Ať se firma zapřísahá sebezajímavějšími inovacemi, úsporami a změnami vedení, tohle všechno jsme už slyšeli. O obratu o 180 stupňů mluvili třeba lidé z Data General nebo Digital Equipment, a kde je jim dnes konec. Takový Kodak, Research in Motion a Nokia dnes nemluví jinak, a na kahánku mají také.

Dlouhodobě nejperspektivnější čínský trh je pro HP také místem nevalných úspěchů a firmě tam patří až čtvrté místo. Není divu, že firma propouští, na příští dva roky už ohlásila nutnost zeštíhlet o 27 000 zaměstnanců.

Během posledních deseti let HP raději nakupoval, nežli investoval do vlastních inovací. Jeden CEO za druhým jen kupuje, a navíc špatně. Co takových 12 miliard dolarů za Autonomy? Za posledních deset let investoval HP přes 60 miliard dolarů. Není divu, že v kase je dvacetimiliardová díra.

Kde je doba, kdy jejich kalkulačky držel v ruce každý? Dnes je v oblasti nových hitů, tj. tabletů a smartphonů, zanedbatelný. A tím nejenže minul zajímavou možnost, ale ve chvíli, kdy tyto periférie se prodávají lépe než PC, tak zarazil kupu hřebíčků do rakve svého nejprodávanějšího produktu.

Sérií strategických chyb HP riskuje stejné problémy, které v minulosti málem položily Xerox. Tato firma byla pověstná nejen svými inovacemi, ale v mnoha oblastech byla přímo pionýrem. Nikdy se jí ale pořádně nepodařilo na svých objevech pořádně zbohatnout nebo si vybojovat vedoucí postavení na trhu.

Ale cesta Xeroxu by pro HP ještě mohla být lepší alternativou, stále víc hlasů totiž začíná mluvit o cestě Kodaku, což je cesta do pekel. Pokud totiž bude HP záviset na produktech, které začnou zastarávat, půjde to jako v Kodaku – film nikdo nechtěl, o fotoaparátech ani nemluvě, a tak v lednu světový vládce fotografie vyhlásil bankrot. 

10. 10. 2012

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...