Úvod > Články > Google i Microsoft zveřejnili špatné hospodářské výsledky

Google i Microsoft zveřejnili špatné hospodářské výsledky

Obě společnosti, které jsou jinak nesmiřitelnými rivaly, spojily špatné hospodářské výsledky. Světová jednička mezi internetovými vyhledávači za 3Q vykázala meziroční pokles čistého zisku o 20 % a ani Microsoft na tom není o moc lépe.

Letošní výsledky Google byly očekávány více než jiné, především proto, že jsou do nich poprvé započítány ekonomické parametry společnosti Motorola. Samotná čísla přitom unikla dříve, než měla a znamenala propad akcií o 9 %, na což musela burza zareagovat jejich dočasným zastavením obchodování.

Negativní výsledky jsou přitom na dvou frontách. Jednak je to nedobrý výsledek zmíněného telekomunikačního giganta, který zatím přináší výsledky jen v patentových přích a je tak zatím velice drahou investicí. Zda se jej někdy podaří přivést k ziskovosti je tak velkou otázkou. Jeho přílišný růst či silná pozice by totiž mohli poškodit partnery Google, jako je Samsung, LG a další. Druhou oblastí je pokles dynamiky růstu tržeb z vyhledávání, který se meziročně rostl jen o 15 % na 7,73 miliard dolarů.

Je to vůbec poprvé, co společnost nesplnila očekávání trhu. Samotný Google proti tomu namítá, že analytici nereflektují situaci v Evropě, kde je stále krize a společnosti šetří také na reklamě. Představa, že celý svět funguje, jako USA, je v tomto ohledu iluzorní. Osobně se domnívám, že jde spíše o vytáčky. Pozice Google v on-line vyhledávání je taková, že nemůže růst příliš rychleji než o oněch 15 %, protože trh je silně saturován. Je tak třeba hledat nové oblasti pro prodej reklamy. Snížení hodnoty prokliku také nemá s krizí velkou spojitost.

Ještě hůře je na tom Microsoft, který za 3Q tohoto roku ohlásil meziroční pokles čistého zisku o 22 %. Je přitom alarmující, že největší propad zaznamenal prodej operačních systémů, který byl následován podnikovým softwarem. Společnost sice prohlásila, že spoléhá na uvedení Windows 8, avšak podle analytiků o něj firmy nejeví příliš velký zájem. Rostla ale on-line divize (která je stále ve ztrátě) a divize serverů.

Předznamenávají tyto špatné výsledky dvou silných firem zásadnější změny v celém odvětví? To je otázka, kterou si po zveřejnění výsledků musí zřejmě klást každý.

25. 10. 2012

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.