Úvod > Články > Android ovládl trh. Jeho podíl vystoupal na 75 %, poslední z velkých firem je Microsoft s Windows

Android ovládl trh. Jeho podíl vystoupal na 75 %, poslední z velkých firem je Microsoft s Windows

Mobilní linuxová platforma Android nadále roste. Podíl chytrých mobilních telefonů s tímto systémem dosáhl v třetím čtvrtletí letošního roku 75 procent. Z celkových 181,1 milionu prodaných chytrých telefonů jich 136 milionů používá právě Google Android. Vyplývá to z údajů analytické společnosti IDC.

"Android je od svého uvedení na trh v roce 2008 jedním z hlavních motorů růstu mobilního trhu," řekl Ramon Llamas, manažer výzkumu ze společnosti IDC. Dodal, že Android rok co rok posiluje a získává si čím dál více uživatelů na úkor ostatních platforem od konkurenčních firem. "Mobilní operační systém není izolovaný produkt, je to kritická součást většího technologického ekosystému. Google má bohaté a prosperující produktové portfolio -- na rozdíl od mnoha jeho konkurentů, kteří v mobilních operačních systémech nemají tak propletené služby. Mimo jiné tato skutečnost způsobuje, že až na určité výjimky jeho soupeři ztrácejí podíl.“

Jak uvádí ve své zprávě společnost IDC, letošní třetí čtvrtletí je pro Android rekordní. Počet prodaných chytrých telefonů s tímto systémem je vyšší než celkový počet všech chytrých telefonů, které se prodaly v roce 2007. Největším výrobcem mobilů s Androidem je stále společnost Samsung, které však v poslední době roste konkurence. Androidu patří 75 procent trhu se 136 miliony prodanými zařízeními. Meziroční nárůst činí 91,5 procenta.

Na druhém místě se umístil mobilní operační systém iOS od společnosti Apple, systém vázaný na mobilní telefony iPhone. Jeho podíl na trhu činí 14,9 procenta, prodalo se 26,9 milionu kusů iPhonu, což je meziroční růst o 57,3 procenta (ve srovnání s třetím čtvrtletím 2011).

Všechny ostatní platformy si rozdělily zbylých zhruba 10 procent tržního podílu. Trojkou je BlackBerry se 4,3 procenta (7,7 milionu prodaných kusů) a meziročním poklesem o 34,7 procenta.

Na čtvrté příčce je kdysi veleúspěšný systém Symbian finské společnosti Nokia. Podíl tohoto systému klesl na 2,3 procenta (4,1 milionu prodaných kusů), což znamená meziroční pokles prodeje o 77,3 procenta.

Na poslední příčce z velkých výrobců je pak Microsoft se svým systémem Windows Phone 7, resp. Windows Mobile. Microsoftu na mobilním trhu patří 2,0 procenta podílu s 3,6 miliony prodaných kusů chytrých telefonů. Vzhledem k tomu, že loni touto dobou to byly 1,2 procenta a 1,5 milionu kusů se jedná o meziroční nárůst o 140 procent. Zbylých 1,5 procenta (2,8 milionů kusů) jde na účet různých zařízení postavených na rozličných linuxových systémech (pokles o 31,7 procenta).  

5. 11. 2012

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Florida omezila sociální sítě pro děti a mladistvé

Florida přijala nový zákon omezující působení mladistvých na sociálních sítích. Děti ve věku do 14 let mají...

 

WhatsApp brzy nabídne AI nástroje pro úpravu fotografií

V beta verzi aplikace WhatsApp pro Android se objevily další novinky. Uživatelé už brzy dostanou možnost upravovat...

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...