Úvod > Články > Jak s chytrým telefonem na taxíka

Jak s chytrým telefonem na taxíka

Chytat drožku není v New Yorku tak snadné, zavolání na ústřednu je k ničemu, a tak se leze do silnice, mává rukama jako větrný mlýn a píská jak na lesy. A ve chvíli, kdy začne pršet, tak se můžeme umávat. V posledních měsících se objevila firma, která nabídla lepší alternativu.

Firma Uber připravila smartphonovou aplikaci, která umožňuje volným řidičům a zájemcům o taxíka vzájemné propojení. Algoritmus má navíc odhadovat oblasti s větším zájmem, což je ovšem věc poněkud pofidérní, protože je to založeno na informacích jako konec hokejového utkání nebo konec divadel, což jsou věci, který každý pořádný drožkář dobře ví.  Pro začátek by touto aplikací mělo být vybaveno jedno procento taxíků a každý další týden by se měla objevit další stovka. Má to ale drobný háček.

Podle prohlášení radních není tato služba legální, protože městské zákony nepovolují domlouvat přistavění taxíka předem. Navíc řidiči nesmí používat za jízdy žádné elektronické přístroje a odmítnout zákazníka, což by v případě jízdy za domluveným zákazníkem nešlo.

Funguje to jednoduše – řidič nejblíž zákazníkovi dostane informaci a má 15 vteřin na odpověď, jinak dostane signál další řidič. V podstatě by to fungovalo podobně jako v Praze, ale bez ústředí, čímž chtěla firma Uber překonat nesmyslné nařízení.

O něco podobného se snaží i dvě další firmy, řidiči však nadšeni nejsou a o žádné změny nestojí. Dohlížející organizace pak našla hned jedenáct problémů, od automatického počítání spropitného až po výhradné placení kreditní kartou.

Zvláště vypečená námitka pak zazněla z úst radního Jamese Vacca, který vlastní hlavou vymyslel argument, že by se jednalo o vytvoření dvoustupňového systému taxíků. Jeden by prý byl pro bohaté s luxusními smartphony a druhý pro zbytek obyvatel.

Po dvou týdnech otálení bylo nakonec vydáno rozhodnutí – smartphony a jejich aplikace mohou být věcí budoucnosti, ale při hledání taxíku v New Yorku na ně můžeme zapomenout.

A aby bylo jasné, že žádná firma nebude komisní úředníku rušit vlastní iniciativou, příští březen se komise rozhlídne sama. Starosta Michael Bloomberg to nakonec rozštípl nejlépe, když se nechal slyšet, že pracuje plnou parou na tom, aby se smartphony mohly používat.

Je tedy jasné, že zatímco se neustále mluví o tom, jak je New York centrem všech digitálních technologií, drožku v něm i nadále budeme lovit jak za krále klacka.

7. 11. 2012

Autor: Václav Větvička

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Florida omezila sociální sítě pro děti a mladistvé

Florida přijala nový zákon omezující působení mladistvých na sociálních sítích. Děti ve věku do 14 let mají...

 

WhatsApp brzy nabídne AI nástroje pro úpravu fotografií

V beta verzi aplikace WhatsApp pro Android se objevily další novinky. Uživatelé už brzy dostanou možnost upravovat...

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...