Úvod > Články > Policie provedla domovní prohlídku kvůli jedinému albu. Vyšetřovatelé si z ní odnesli počítač 9leté dívky

Policie provedla domovní prohlídku kvůli jedinému albu. Vyšetřovatelé si z ní odnesli počítač 9leté dívky

Finskem hýbe případ, kdy policie na popud protipirátské organizace provedla domovní prohlídku -- důvodem k tomu bylo stažení hudebního alba přes torrentový server The Pirate Bay. Album si loni stáhla dnes devítiletá dívka, které policie zabavila notebook s Medvídkem Pú. Navíc se zdá, že nešlo o skutečné album, ale spíše návnadu nastrčenou samotnou protipirátskou organizací. „Poškozená“ zpěvačka se dívce omlouvá.

Finská organizace CIAPC, která si ve Finsku vydupala zákaz bittorentového trackeru a vyhledávače The Pirate Bay, sklízí napříč blogosférou a IT médii kritiku. Patrně přes nastrčený torrent „vypátrala“ stahovače z The Pirate Bay, a muži, na kterého je internetová přípojka registrována, poslala dopis s nabídkou mimosoudního vyrovnání za porušení autorského práva (600 euro, více než 15 tisíc korun) a také ho požádala, aby podepsal smlouvu o mlčenlivosti. Ten s postupem organizace CIAPC však nesouhlasil a částku odmítl zaplatit.

Jaké bylo jeho překvapení, když v minulém týdnu na jeho dveře zaklepali policisté a na základě soudního povolení u něj provedli domovní prohlídku. Při ní zabavili i počítač domnělého pachatele -- dnes devítileté dívky, která si loni stáhla přes bittorent hudební album. Pitoresknost celé situace dokresloval samotný notebook, který dívka měla vyzdobený Disneyho motivy -- policisté si odnesli notebook s Medvídkem Pú.

Otec dívky uvedl, že album nebylo ve skutečnosti vůbec hudebním albem. Soubory se nedaly přehrát, a tak druhý den dceři koupil fyzický hudební nosič. Podle mnoha ohlasů na blozích a v magazínech prostě organizace CIAPC nastrčila na bittorent falešná data, která sama sdílela a šířila pod jménem finské popové zpěvačky Chisu. Poté jen sledovala, jaké IP adresy si jejich data stahují, načež si od poskytovatelů internetového připojení vyžádala údaje o majitelích přidělených IP adres.

Překvapený otec médiím řekl, že když si policisté odnášeli Medvídka Pú, jeden z nich mu měl říct, "pro všechny by to bylo jednodušší, kdybyste byl zaplatil."

"Měl jsem pocit, jako kdyby mi u dveří stáli lidé z mafie a vybíjeli ze mě peníze," neskrýval své rozhořčení.

K případu se vyjádřila i samotná zpěvačka Chisu, která podpořila rodinu. Uvedla, že ona nechce nikoho žalovat a žádný umělec nestojí o takovou mediální pozornost. "Doufám, že se to vše brzy vyjasní. A omlouvám se všem 9letým dívkám," napsala zpěvačka na Facebooku a odkázala je na server Spotify, aby si její hudbu zdarma stáhly.  

26. 11. 2012

Autor: Redakce DSL.cz

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...