Úvod > Články > Chystá Apple levný iPhone?

Chystá Apple levný iPhone?

Společnost Apple je známá svými drahými a kvalitními výrobky, přesto se zdá, že je potenciální trh již téměř saturován a nezbývá nic jiného, než se pokusit obchodní model rozšířit. Po nevýrazném iPadu mini tak možná přijde levnější verze iPhone.

Apple se profiluje jako luxusní a stylová značka. Aby mělo smysl si její výrobky pořídit, je přitom více než vhodné mít možnost je propojovat do cloudu. Takže mít nejen telefon, ale také třeba počítač, notebook či tablet. Cena jednotlivých zařízení přitom není vůbec malá a celkový luxus obklopení se Apple ekosystémem si tak může dopřát jen určitá skupina osob. Díky tomu je celý jablečný business do velké míry podobný náboženství, kdy se jednotliví uživatelé identifikují s celou strukturou jablečného myšlení.

Ukazuje se, že celý potenciální trh je výrobky od této společnosti již téměř nasycen a tahouny jsou do velké míry uživatelé, kteří mění jednu verzi zařízení za novější. A právě z důvodu budování silného růstu společnosti se začínají postupně objevovat taková zařízení, která jsou dostupná širší veřejnosti.

První vlaštovkou byl iPad mini, který má oproti svému většímu bratrovi celou řadu slabin – od horšího displeje až třeba po slabší optimalizaci jednotlivých aplikací, méně kvalitní optická zařízení atp. Již dlouho se přitom hovoří o možnosti, že by se na trhu mohl objevit iPhone v levnější verzi. Hlavními změnami by měl být slabší fotoaparát a obrazovka, ale také plastové tělo. To vše by mohlo cenu ze současných 199 USD srazit nejméně o čtvrtinu, možná ještě o více.

Apple se snaží rozšířit počet svých uživatelů v situaci, kdy tři čtvrtiny trhu s chytrými telefony ovládá Google a jeho Android. Pro jablečný operační systém zatím hraje tradice a větší ochota uživatelů si za aplikace platit. Apple by tak mohl díky novým, levnějším telefonům rozšířit okruh platících uživatelů. Je ale otázkou, zda právě ty budou schopni v konkurenci Androidu obstát.

17. 1. 2013

Autor:

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy Google budou u budov zobrazovat umístění vchodu

Google testuje ve svých mapách zajímavou novinku. U budov a dalších míst bude zobrazovat umístění vchodů a východů.

 

X spouští živé video pro Spaces

Společnost X přidala do služby Spaces video, což uživatelům umožní vysílat živě nejen zvuk, ale i obraz.

 

Sněmovna reprezentantů schválila zákaz TikToku v USA

Americká sněmovna schválila zákaz TikToku v USA. Pokud nyní zákon schválí i Senát, mohlo by k omezené aplikace v...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.