Úvod > Články > Antivirus od Microsoftu propadl v testu a nedostal certifikát. Microsoft se brání, že test byl nesmyslný

Antivirus od Microsoftu propadl v testu a nedostal certifikát. Microsoft se brání, že test byl nesmyslný

Německá společnost AV-Test pravidelně provádí testování antivirových a obecně antimalwarových programů rozličných výrobců. Firma zjistila špatné skóre produktu Microsoft Security Essentials zejména pod Windows 7 -- podle zjištění nechrání uživatele tak, aby si zasloužil certifikát. Microsoft na to reagoval slovy, že testy neodrážely reálnou situaci.

Špatnou funkčnost produktu Microsoft Security Essentials hlásili testeři ze společnosti AV-Test už při minulých zkouškách. Test sestává ze tří částí, kdy se hodnotí míra ochrany, míra opravy a použitelnost. Míra ochrany udává schopnost programu ochránit hostitelský operační systém před útoky rozličného malwaru včetně zero-day útoků. Míra opravy je zase měřítkem, jak dobře umí antimalwarový program nelézt již existující infekce a opravit infikované soubory, resp. odstranit instalace malwaru. Třetí kategorie, použitelnost, se týká míry falešných hlášení a toho, jak negativně program ovlivňuje rychlost/odezvu systému.

Při testování mohou jednotlivé produkty získat ve všech kategoriích 0-6 bodů. K získání certifikace musí produkt dosáhnout v součtu alespoň 11 bodů. Testuje se také na různých platformách (Windows XP, Vista, Windows 7 a 8) a v různých prostředích: uživatelské systémy (domácí uživatelé, malé firmy) a korporativní systémy.

Microsoft nezískal certifikát pro svůj produkt Security Essentials 4.1 pro systémy Windows 7 na uživatelských počítačích podruhé v řadě, kdy tentokrát v součtu získal 10 bodů, přičemž nehorší skóre 1,5 bodu dostal za míru ochrany. Za schopnost opravy získal 3 body a co se týče použitelnosti, zde bylo skóre vysoké, 5,5 bodu.

Vedle Microsoftu neprošel certifikací balík PC Tools Internet Security 2012 ani AhnLab: V3 Internet Security 8.0. Naopak dobře si vedly české produkty jako Avast a AVG. Avast 7.0 v bezplatné verzi získal 14 bodů se skóre (4,5; 4,5, 5,0) stejně jako AVG Free Edition 2013 se známkami (5,0; 4,0; 5,0).

Produkt Microsoftu byl ale certifikován pro Windows XP se skóre 12,5 bodu, avšak míra ochrany dosáhla jen dvou bodů ze šesti. V korporativní sféře nebyl certifikován produkt Microsoft Forefront Endpoint Protection 2010 pro Windows 7, jenž obdržel jen 9,5 bodu (1,5; 2,5; 5,5). Naopak pro Windows XP tento produktu certifikát získal se skóre 12 bodů (2,0; 4,0; 6,0).

Podle zprávy Opswat je přitom Microsoft Security Essentials nejpoužívanějším antimalwarovým programem na světě. Microsoft reagoval na výsledky testů bezprostředně, co o nich informovala světová IT média. „Bereme všechny testy vážně. Ale náš průzkum ukázal, že malwarovými vzorky, které nebyly zachyceny při testech, bylo postiženo 0.0033 procenta zákazníků používajících Security Essentials a Forefront Endpoint Protection. Kromě toho 94 procent malwarových vzorků, které nebyly při testování detekovány, neměly na naše zákazníky žádný vliv.“

21. 1. 2013

Autor: Redakce DSL.cz

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...