Úvod > Články > Budoucnost je v LTE, smartphonech ale i klasických počítačích

Budoucnost je v LTE, smartphonech ale i klasických počítačích

Trendy podle Deloitte v technologiích, médiích a telekomunikacích bývají vždy velice zajímavé a žádané. Co podle společnosti přinese letošní rok? Na co se můžeme těšit? Hlavním tahounem vývoje by měly být mobilní sítě.

Společnost Deloitte každý rok vydává zprávu s honosným názvem Technology, Media & Telecommunications Predictions 2013, která se snaží zmapovat hlavní trendy v oblasti ICT. Také letošní zpráva je v řadě ohledů zajímavá a inspirativní a na některé její body bude jistě zajímavé se podívat podrobněji. Je třeba říci, že tyto zprávy jsou vedené spíše v konzervativnějším duchu a mají posloužit manažerům v orientaci v oblasti telekomunikací a ICT strategií. Nejde tedy o nějaký vizionářský text, jako spíše o manažerskou kuchařku či příručku především pro firmy, které primárně v oblasti ICT nepodnikají.

První zajímavou zprávou je skutečnost, že klasické počítače nejsou mrtvým projektem. Ač se stále více rozvíjí oblast jiných chytrých zařízení, klasické počítače mají a budou mít i nadále své místo ve společnosti, především pak v komerčním sektoru. Jejich hlavní výhody jsou cena a především pohodlné ovládání, které je spojené s velkou obrazovkou. Je přitom třeba zdůraznit, že zpráva považuje koncept klasických počítačů za spojení laptopů a desktopů. Počítače přitom budou představovat 70 % času, který u digitálních zařízení (nepočítaje televize) strávíme.

Mobilní sítě a smartphony

Další zajímavou informací je, že počet majitelů smartphonů vzroste ze současných asi 400 milionů uživatelů na téměř dvě miliardy ke konci roku. Vzhledem k rychlosti nárůstu lze očekávat, že tato zpráva bude pozitivní především pro Android. Zatímco Apple více méně pracuje s konstantním množstvím nových uživatelů, hlavním tahounem růstu je Google se svým Androidem. Tyto dva systémy si také budou rozdělovat hlavní obrat v prodeji aplikací.

S dramatickým růstem počtu uživatelů se silně mění také to, jakým způsobem jsou mobilní telefony používány. Podle aktuálních zprávy Deloitte by měla celá řada mobilních operátorů na celém světě nabízet nové paušály na aplikace – za určitý poplatek by si jich mohl jednotlivec stáhnout, kolik by chtěl. Takový způsob prodeje může mít řadu zajímavých konotací. Předně se bude muset vyřešit platba jednotlivým vývojářům, která bude zřejmě podstatně nižší než u klasických plateb. Druhou rovinou může být celková změna využívání smartphonů v zábavě a práci, rychlý stimul pro mobilní cloud a další technologie.

Posledním tématem, které Deloitte vytahuje zvlášť, je podpora LTE sítí, o kterých se dlouho mluví  a píše, ale zatím se úplně neprosadily.  Podle zprávy by mělo být na konci roku uživatelů těchto sítí dvakrát více než nyní (200 miliónů), budou generovat 10 % příjmů celého odvětví datového přenosu a současně budou představovat klíčovou strategickou výhodu. Investice do budování infrastruktury by tak v tomto případě rozhodně neměly přijít na zmar.

Bezpečnost

Dalším tématem, které bude pro ICT důležité, je bezpečnost. Na prvním místě je třeba říci, že stále méně počítačově gramotní lidé vstupují do ICT světa, mají problém s orientací se v souvislostech bezpečnosti a volí si příliš jednoduchá hesla. Autoři analýzy si také povšimli toho, že uživatelé nepočítačových zařízení volí jednodušší hesla, která neobsahují speciální symboly, které se na dotykové obrazovce hledají a zadávají příliš nepohodlně.

Současná společnost je přitom označována jako informační a hodnota informací a dat uložených na všech druzích digitálních zařízení (snad vyjma čteček e-knih) rychle roste. Skutečnost, že třeba Ubuntu nedávno představilo koncept operačního systému spojujícího firemní počítač, tablet a mobilní telefon, tak může mít nepříjemné bezpečnostní konotace.

V tomto kontextu je pochopitelné, že bude přibývat útoků hackerů, kteří budou mít stále více obchodní i politické cíle. Díky rozvoji mobilních zařízení a stále častějším triviálním heslům navíc budou mít relativně snadnou práci. Ač je důležité hovořit o zabezpečení softwaru či hardwaru, je třeba zdůraznit, že kritickým místem zůstává uživatel.

Sociální sítě pro firmy

Ještě v roce 2011 užívalo z 500 nejvýznamnějších firem sociální sítě pro interní komunikaci jen 70 %, ale v letošním roce by se toto číslo mělo zvýšit asi na 90 %. Cílem je sdílení nápadů, myšlenek, zkušeností atp. V tomto ohledu může být zajímavé sledovat, jaké sociální síti budou uživatelé dávat přednost. Google Plus je připraven se svými stránkami a komunitami, dobře funguje LinkedIn, ale pozadu nechce být ani Microsoft a jeho Yammer, za který před časem utratil miliardu dolarů.

V tomto kontextu může být zajímavá také ještě jedna informace. Podle průzkumu WSJ mezi středními a menšími podnikateli v USA je pro jejich podnikání nejdůležitější LinkedIn, následovaný YouTube. Špatně si nevede ani Facebook, ale třeba Twitter zcela propadl. Možná i tato konotace – snaha mít celou firmu na jedné síti a jen určovat výstupy pro jednotlivé cílové skupiny, může sehrát v letošním roce významnou roli.

Multimédia na závěr

Z pohledu multimédií je ve zprávě možná nejzajímavější zmínka o 4K televizích, které by měly přinést mnohem kvalitnější formát zábavy. Na trhu by se měly objevovat první hry, kamery či koncové programy, které budou umět s videem ve 4K pracovat a do konce roku by se mělo prodat nejméně 20 tisíc televizorů. Masivní vysílání v tomto formátu se ale očekává až na přelomu let 2014/2015. Rozvíjet by se měl také koncept SmartTV, tedy televizních zařízení, která jsou připojená na internet a disponují podporou nejrůznějších aplikací.

Rok 2013 tak podle Deloittu nepřinese žádnou velkou revoluci, ale spíše postupný nástup již známých a existujících trendů. Osobně jsem nejvíce zvědavý na to, jak se bude dařit LTE sítím, které zatím spíš spí a zda půjde o trend, který zasáhne i náš, poněkud zkostnatělý trh. Druhou jistě zajímavou oblastí budou sociální sítě pro firmy, kterým se snaží přizpůsobit jak stávající projekty integrací nových funkcí, tak také specializované sociální sítě. Na tomto místě bych možná ale nejvíce věřil právě LinkedIn a Plus, které jsou z hlediska uživatelské základny i funkcí možná nejsilnější.

6. 2. 2013

Autor:

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Itálie jedná o přísnějších trestech za zneužití umělé inteligence

Italská vláda jedná o návrhu zákona, podle kterého by za trestné činy spojené s AI nástroji hrozily mnohem přísnější...

 

Avast dostal v ČR pokutu ve výši 351 milionů korun

Avast dostal od českého Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 351 milionů korun Důvodem je neoprávněné...

 

Microsoft: Rusko spustilo kampaně cílené na ovlivňování prezidentských voleb v USA

Společnost Microsoft uvedla, že už se na internetu začaly objevovat ruské kampaně, které mají za cíl ovlivnit...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...