Úvod > Články > Nokia za čtyři stovky

Nokia za čtyři stovky

Dvacet dolarů (tedy zhruba 400 Kč) za nedotovaný telefon je vyložená láce, také za to Nokia sklidila na nedávném veletrhu Mobile World Congress oprávněný zájem.

Jedná se o model 105, který je skutečný simpleton a vrací nás do dob, kdy mobil zvládnul jen telefonování a textovku. Pravdou ale je to, že někdo prostě od svého mobilu nic víc nepotřebuje. Stopětka navíc na těch dvacet dolarů vypadá velice profesionálně a není to nějaké plastické chrastítko.

Při pohledu na ni napadají člověka dvě otázky. Ta první je, jak se vlastně za tak zanedbatelnou cenu může vůbec tak solidní mobil vyrobit? Mobil míří na dva trhy – rozvojové země, kde je cena to nejdůležitější a navíc často mizerný přístup k elektřině, takže se měsíční výdrž baterií bude proklatě hodit. A potom na lidi, kteří si tenhle mobil koupí jako druhý.

Nokia si dala práci, aby materiál vypadal královsky, ale stál jen pár drobných. Aby mobil vypadal jako od Nokie, a ne jako nějaká nechtěná kopie. Prostě zkušenosti z vývoje řady Lumia se konečně vyplatily. Někde se přece jenom šetřit muselo, proto 105 existuje jen ve dvou barvách. Stejně tak model nepracuje se všemi pásmy, takže na něj mohou Američané zapomenout.

Druhá otázka se zabírá tím, jestli už je opravdu čas, abychom měli dva mobily. Z finančního hlediska to ve chvíli, kdy druhý telefon bude stát dvacku, nebude problém. Navíc ta nejmodernější udělátka dneska umí téměř všechno (mimo schopnosti uvařit kafe), ale v podstatě se od nabíječky nemůžeme zase tak moc vzdálit.

Tady stopětka zazáří, takže ji můžeme s klidem šoupnout třeba do schránky v přístrojové desce. Měsíční kapacita baterií a FM rádio jako přívažek se nám v případě nějaké katastrofy může hodit.

Nápad na ultralevný mobil není zase tak mimořádný, Alcatel měl se svým modelem OT-209 docela solidní komerční úspěch, byť většina úspěchu šla spíše na konto předplaceným minutám bez povinnosti upsat se krví nějaké telekomunikační firmě. A na africký trh se kouká i Microsoft, který nikdy nevynechá možnost svého partnera nějak podrazit. Ve spolupráci s čínskou firmou Huawei chce dát na trh jednoduchý mobil s cenou pod 150 dolarů.

Jestli Nokii sázka na jednoduchý mobil vyjde, je ve hvězdách. Divize levných telefonů je to poslední, co Nokii drží nad vodou, takže zkušenosti by byly. Ovšem na mobilu prodávaném za maloobchodní dvacku firma moc nevydělá.

Proto sází na špičkové mobily řady Lumia, které by měly prorazit mezi smartphony. Současně ale doufá, že se chytí i hybridní Lumia 520, která umí víc nežli běžný mobil, ale do skutečného chytrého mobilu má daleko.

21. 3. 2013

Autor: Václav Větvička

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

TikTok představil novou sociální síť, která má konkurovat Instagramu

TikTok představil novou sociální síť TikTok Notes. Aplikace je určena ke sdílení fotek a textového obsahu a má přímo...

 

Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

 

Nizozemská vláda možná přestane používat Facebook kvůli pochybnostem o ochraně soukromí

Nizozemská vláda uvedla, že možná přestane používat Facebook. Doporučil ji to místní regulátor kvůli možnému...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...