Úvod > Články > Android se možná spojí s Chrome OS. Ale až za "velmi dlouho"

Android se možná spojí s Chrome OS. Ale až za "velmi dlouho"

Spekulace o možném spojení operačních systémů Android (mobilní zařízení) a Chrome OS (používaný na noteboocích zvaných Chromebooky) neutuchají. Sjednocení či minimálně překryv obou od sebe velmi odlišných systémů nevyloučil ani výkonný předseda společnosti Google Eric Schmidt. Spojení obou systémů do jediného projektu ale nepřijde ze dne na den.

Spekulace o sloučení těchto dvou operačních systémů, postavených na linuxovém jádře, se šíří odbornými médii a blogy už několik let. Nicméně je to spíše přání mnoha uživatelů než plány či priorita samotného Googlu. Systémy se od sebe dost liší, to připomněl opět i Eric Schmidt. Vysvětlil, že obě prostředí jsou určena k něčemu jinému (jak řekl, „řeší“ jiné otázky).

Důvodem k novým domněnkám ohledně spojení Androidu a Chrome OS bylo teď zejména to, že obě skupiny (pro vývoj Androidu a pro vývoj Chrome) povede jeden člověk, Sundar Pichai. Na otázku, zda to znamená brzké ukončení projektu Android či Chrome OS, Schmidt odpověděl jasně: „Ne. Chrome a Chromium jsou nejlepší systémy pro vývoj v HTML5. Chrome byste měli používat. Je rychlejší, bezpečnější a zabezpečenější než ostatní aplikace určené k prohlížení webu. V Androidu, který má spíše Javě podobné vývojové prostředí, se řeší jiný problém. Samozřejmě že mezi oběma systémy se objeví více společných rysů, ale systémy zůstanou samostatné ještě dlouhou, velmi dlouhou dobu, jelikož řeší různé problémy.“

Zatímco mobilní operační systém Google Android patrně není potřeba blíže představovat (přece jen se jedná o nejpopulárnější mobilní systém na světě), Chrome OS se tak masově nerozšířil. Prodává se výhradně jako systém tzv. Chromebooků, menších notebooků různých výrobců (Samsung, Acer, HP, Lenovo) v nízkých cenových relacích, od 200 dolarů (v přepočtu kolem 4 000 Kč) po zhruba 550 dolarů (cca 11 000 Kč). Byť je Chrome OS postavený na linuxové distribuci, jedinou dostupnou lokální aplikací je webový prohlížeč Chrome. Celý systém je tak orientován na práci s webovými aplikacemi (nabízí však i offline režim), přičemž uživatel má k dispozici i multimediální přehrávač i správce souborů (připojený na webové úložiště Google Drive).


Chrome OS (v. 21)
 

Nicméně Google v poslední době dal médiím další důvod ke spekulacím o zásadních změnách na poli Chrome OS a případné fúzi s Androidem. A to když uvedl na trh Chromebook Pixel, který se vymyká všem typickým rysům těchto zařízení: Google jej vydal pod vlastní značkou, použil pro něj výkonný hardware a dotykový displej s rozlišením 2560 x 1700 pixelů (při uhlopříčce 12,85 palce). To vše se však zásadně promítlo do ceny: nečekejte 200 ani 500 dolarů: koncová cena zařízení činí 1 299 dolarů, resp. 1 449 dolarů (WiFi, resp. LTE), tj. v přepočtu takřka 26 000 Kč, resp. 29 000 Kč.

Třebaže součástí „balení“ je úložný prostor na Google Drive o velikosti 1 TB po dobu tří let zdarma, pro většinu IT komentátorů jsou důvody k uvedení tak drahého zařízení záhadou. Snad i proto někteří z nich se opět obracejí na možnost podstatného rozšíření softwarového vybavení Google Chrome o lokální aplikace ve stylu Androidu.  

25. 3. 2013

Autor: Redakce DSL.cz

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.