Úvod > Články > Podle společnosti Gartner porazí tablety počítače

Podle společnosti Gartner porazí tablety počítače

Společnost Gartner zveřejnila odhady, ze kterých vyplývá, že budoucnost mají především tablety a chytré telefony, nikoli koncept klasického PC. To bude mít za následek rychlý růst operačního systému Android.

Podle aktuálních odhadů by letošní prodej tabletů mohl dostat na hodnotu 197 milionů zařízení, což je o 70 procent více než předchozí rok a tempo růstu by si měl segment zachovat. Naopak v případě klasických počítačů či notebooků lze očekávat mírný pokles či stagnaci. Půjde především o pracovní nástroje, které budou spíše obměňovány na konci životnosti, než že by do nich většina firem nějak masivně investovala.

Hlavním tahounem tabletů má být přitom třetí svět. V rozvojových zemích, kde uživatelé zvažují, jaké další zařízení si k chytrému telefonu pořídí, bude první volbou tablet. Data také jednoznačně ukazují, že dominantní pozici na trhu bude mít Android. Výrobky Apple porostou jen velice pozvolna, protože představují jakousi luxusní prémiovou značku. Microsoftu pak ani nový operační systém na trhu příliš nepomůže.

Výrobce operačního systému Windows tak bude stát brzy před dilematem, zda je jeho současný obchodní model udržitelný. Hlavní souboj se bude odehrávat o firemní zákazníky, protože v domácnostech bude mít jasně navrch právě Google. O firmy má přitom zájem také Red Hat či právě Google a bude tak zajímavé sledovat, jak se přizpůsobí novým podmínkám na trhu.

Google může mít ze svého operačního systému rozhodně radost. Pokud vše půjde tak, jak Gartner předpovídá, mohl by vytvořit druhý silný ekonomický pilíř pro Google k vyhledávání. To co mělo původně spíše strategický rozměr, získává na celkovém ekonomickém významu. 

Tyto změny také zřejmě zásadním způsobem promění to, jakým způsobem jsme zvyklí ovládat velkou část klasických aplikací, které se stěhují na dotykové obrazovky nebo otevřou prostor pro zcela nové druhy nástrojů, které na klasickém počítači neměly dostatečný význam či přínos.

11. 4. 2013

Autor:

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy Google budou u budov zobrazovat umístění vchodu

Google testuje ve svých mapách zajímavou novinku. U budov a dalších míst bude zobrazovat umístění vchodů a východů.

 

X spouští živé video pro Spaces

Společnost X přidala do služby Spaces video, což uživatelům umožní vysílat živě nejen zvuk, ale i obraz.

 

Sněmovna reprezentantů schválila zákaz TikToku v USA

Americká sněmovna schválila zákaz TikToku v USA. Pokud nyní zákon schválí i Senát, mohlo by k omezené aplikace v...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...