Úvod > Články > Jak nás podvádějí operátoři

Jak nás podvádějí operátoři

Pokud má někdo pocit, že ho podvádějí operátoři jen v české kotlině, budiž mu útěchou, že za velkou louží není situace výrazně lepší.

Zatímco se šéfové velkých firem jako Comcast nebo Verizon předhánějí v úvodnících, ve kterých malují současnou situaci narůžovo, skutečná situace je trochu jiná.

Šéf Verizonu Lowell McAdam v nedávném rozhovoru pro New York Times tvrdil, že se u rychlého připojení dostaly Spojené státy na dominantní pozici ve světě, šéf Comcastu Davin Cohen zase v rozhovoru pro Philadelphia Inquirer tvrdil, že Amerika se stala světovým vůdcem jak v připojení, tak i rychlosti.

Celkem brzy se ozvali jak experti, tak i členové nejrůznějších asociací pro ochranu spotřebitelů. New America Foundation porovnala ceny rychlého připojení v různých zemích a situace pro Spojené státy nijak valně nedopadla.

Oblíbená trojkombinace (internet, telefon, televize) stojí v Paříži za 100 Mbps 35 dolarů, v americkém Lafayette zaplatíme 65 dolarů za rychlost 6 Mbps. U čistého internetového připojení to není lepší – zatímco v Hongkongu zaplatíme za 500/500 Mbps 35 dolarů, ve Washingtonu dostaneme za stejnou cenu rychlost 25/5 Mbps.

Určitý pokrok by přece jenom byl, v rychlosti už nejsou Američané na 21. místě, ale dostaly se na osmou příčku. Tato statistika však zahrnuje (mimo jiné) i všechny evropské země, včetně všech postkomunistických, takže v ní Američané vypadají lépe.

Pokud by se porovnávali pouze se zeměmi jako Británie, Francie nebo Německo, rozdíly (jak v ceně, tak i rychlosti) by byly velmi výrazné.

Operátoři vylepšují situaci i v dalších oblastech. Zatímco McAdam mluví o 14,7 miliónech zákazníků s přístupem k rychlému internetu, tiše zapomíná na rozhodnutí své firmy z roku 2010, kdy firma přestala dále budovat svoji síť z optických vláken FIOS ve chvíli, kdy dosáhla 14 procent domácností.

O tom, že broadbandová situace není ve Spojených státech plně normální svědčí i to, že jen málokde existuje pravá konkurence a mimo největší centra většinou nemáme (s výjimkou satelitního připojení) žádnou výraznou konkurenci.

To samozřejmě vede k tomu, že zatímco v jiných zemích ceny klesají, ve Spojených státech rostou. Jak Verizon, tak i AT&T počátkem tohoto roku ohlásily další nárůst cen za DSL.

Regulační agentura FCC přitom v roce 2005 coby vysvětlení právě probíhající deregulace slibovala, že jednotliví operátoři si budou vzájemně konkurovat a ceny budou klesat.  Stejně mylně pak FCC tvrdila, že se do domácností bude broadband dostávat přímo ve formě bezdrátového připojení, mimo klasický kabel nebo DSL

11. 7. 2013

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...