Úvod > Články > Googluj batoh a papiňák, a půjdeš do basy

Googluj batoh a papiňák, a půjdeš do basy

Pokud ve světle nedávných informací o tom, co všechno tajné služby a vlády řady zemí z internetového a broadbandového provozu odposlouchávají, stále ještě někdo má pocit, že se nevinný nemá čeho bát, případně že se jedná jen o miliardy GB nezpracovatelných dat, měl by jej rychle změnit.

Příběh Michele Catalano totiž mluví o něčem výrazně jiném. Zatímco ona na jednom počítači googlila nejlepší papiňák, manžel na druhém počítači hledal batoh. Netrvalo dlouho a před dům přijela tři auta, vyběhlo šest ozbrojenců a začalo divadlo. Výslech, prohlídka domu, garáže. Když nakonec získali pocit, že rodinka nějaký pumový atentát opravdu nepřipravuje, přiznali, že podobné expedice dělají až 100x týdně.

Když se celá historka dostala do novin, prohlášení vydala i místní policejní stanice. Podle ní rodinku práskla místní počítačová firma, která si prohlížela počítač pracovníka, který už byl doma. Když našla klíčová slova „batoh“ a „bomba v papiňáku“, zavolala policii. Údajně tak nešlo o vládní zásah, ale o místní policii reagující na udání nějakého přičinlivého Bretschneidera.

Pravdou je, že Michele Catalano ve svém článku netvrdila, že se na jejich dům vrhly tajné služby. Když vám na dveře zabouchá šest ozbrojených maníků, těžko budete zkoumat, ze které z mnoha desítek veřejných i tajných bezpečnostních a policejních složek vlastně jsou. A jelikož oba doma skutečně googlovali současně jak papiňák, tak batoh, tak si Michele prostě spojila současnou záplavu článků v americkém tisku s policejní přepadovkou.

Na druhé straně může policejní stanice v Suffolk County vypouštět šikovnou mlhu jen proto, aby zakryla jak moc detailní ten virtuální dohled skutečně je. Pravdu se těžko dozvíme a můžeme jen spekulovat, primárně podle toho, jak moc či málo paranoidní jsme.

Ať je pravdivá první nebo druhá verze, jedno je jasné. Stopa, kterou po sobě na počítačích a internetu necháváme, je neuvěřitelná, a jít po ní je pro profesionály procházka růžovým sadem.

Ať už si na nás zgustne tajná služba nebo udavač od vedlejšího stolu, do průšvihu se můžeme dostat i něčím tak nevinným, jako hledáním lepšího hrnce na guláš.

8. 8. 2013

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...