Úvod > Články > Steve Ballmer: končí padouch, nebo schopný manažer? Jiný pohled

Steve Ballmer: končí padouch, nebo schopný manažer? Jiný pohled

Jméno ředitele Microsoftu bylo vždy spojováno s určitým obrazem nepříliš hodného či schopného člověka, který více využívá oligopolní pozice své společnosti, nežli usiluje o technologický pokrok. Je ale tento obraz oprávněný?

Na první pohled to může vypadat, že Steve Ballmer, který oznámil, že do roka skončí jako ředitel společnosti Microsoft, příliš úspěšným manažerem ani vizionářem nebyl. Společnost převzal v době její největší slávy a dnes se již začíná uvažovat nad tím, zda vůbec má nějakou budoucnost. Otázkou jistě je, zda mohl být o mnoho úspěšnější.

Předně v roce 2000 praskla internetová bublina a tvrdě zasáhla také Microsoft. Společnost se proto dlouho nemohla odhodlat k tomu, aby opět vstoupila na trh online služeb, portálů či nástrojů. Z hlediska akcionářů šlo o velice rizikovou oblast a ztrátu, která tímto vznikla, se již nikdy nepodařilo dohnat.

Jednoznačně se povedly dva operační systémy pro osobní počítače – Windows XP a 7. Naopak problémy, které provázely systém Vista a nepříliš úspěšné nasazení osmé verze okenního operačního systému spadají částečně na jeho konto. Jenže ani zde není nic černobílé – jde o klíčovou službu z hlediska ziskovosti a tlak na uvádění nových verzí je velký. Mohl sám Ballmer prosazovat nějaké velké odklady? Vzhledem k tomu, jak rychle se objevila verze 8.1 zřejmě nikoli.

Microsoft zaspal dobu a přišel o trh s mobilními operačními systémy. Jenže zde zase Ballmer zdědil určitou koncepci (danou Windows CE), ze které se dostával velice špatně. A ani jeho známý tlak a podpora toho, aby se pro jeho operační systémy dobře vyvíjelo, zde nepomohl.

Ballmer rozhodně nebyl tak špatný manažer, jak by se na první pohled mohlo zdát. Měl za úkol převést velkou, značně zkostnatělou firmu s velkým sebevědomím a mnoha tisíci zaměstnanci do nového světa rychlých, malých produktů a přitom měl k noze přivázané – jako kouli - staré modely, koncepty a očekávání. I přes veškeré chyby udělal téměř maximum možného a je spíše ironií osudu, že se na něj bude pohlížet jako na člověka, který přivedl Microsoft nad propast ztráty oligopolního postavení v řadě neotřesitelných oblastí.

29. 8. 2013

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...