Úvod > Články > Sedm nástrojů na podporu produktivity pro Android

Sedm nástrojů na podporu produktivity pro Android

Asi každý, kdo používá mobilní telefon či tablet s Androidem, si oblíbí nějakou kolekci aplikací, které mu pomáhají s ovládáním zařízení i produktivitou. V následujícím článku přinášíme výběr sedmi aplikací, bez kterých se u podobných zařízení člověk téměř nemůže obejít.

Tablet i mobilní telefon zásadním způsobem mění to, jak nakládáme s informacemi, jakým způsobem je organizujeme, zpracováváme, ale také mění způsob práce s časem nebo metody plnění úkolů. To vše spadá do balíčku nástrojů, které se označují jako podporující produktivitu. Následující článek není analýzou počtu hvězdiček ani stažení jednotlivých aplikací, jako spíše autorovým subjektivním výběrem sedmi aplikací, které lze použít pro tento účel.

EverNote

Zřejmě nejznámější a nejpopulárnější nástroj na psaní a správu poznámek. Aplikace je dostupná jak pro většinu operačních systémů, tak také pro webový prohlížeč, takže k datům se člověk dostane téměř kdykoli a odkudkoli. Lze si vést několik sad poznámkových bloků, umísťovat si do poznámek seznamy, obrázky, tagy nebo třeba lokální značky.

Aplikace pro Android podporuje i hlasové poznámky, což je příjemné, pokud se člověku z nějakého důvodu nechce psát na dotykové klávesnici, nebo když potřebuje třeba zaznamenat přednášku. Práce se systémem je celkově velice intuitivní a návyková. Pěkné jsou také widgety, které lze umístit například na obrazovku se zámkem místo hodin. Aktuální poznámky tak má člověk stále po ruce.

Remember The Milk

Pokud vám přijdou obyčejné seznamy úkolů jako příliš omezené, pak dobrou volbou je právě Remember The Milk. Každý úkol může mít vlastní prioritu, termín, lze k nim evidovat poznámky nebo ho prostě delegovat. Takových seznamů lze mít více – do školy, do práce, domů…

Celý systém se snaží využívat metody GTD, což její zastánci ocení a ostatním vadit rozhodně nebude. Práce je rychlá a jednoduchá a umožňuje každý den vygenerovat e-mail či SMS s aktuálními povinnostmi a úkoly.

Systém tak kombinuje více výhod současně – odkudkoli dostupné úkoly, absence nutnosti pamatovat si je, možnost delegace a sdílení. Pokud se člověk naučí podobný systém používat, s velkou pravděpodobností toho stihne více, než kdykoli předtím.

Kalendář Google

Kalendářů existují stovky, jak na webu, tak také pro mobilní telefony. Varianta od Google ale integruje hned několik výhod současně. Předně jsou on-line i mobilní verze plně použitelné, takže například v kanceláři člověk sleduje větší a pohodlnější kalendář a na cestách má přehled skrze widget či aplikaci.

Widget je velice pohodlný, ukazuje aktuální úkoly a nejbližší zadané události, takže hned na ploše má člověk jasný přehled o tom, co by měl či neměl dělat a kdy.

Dalšími výhodami je možnost sdílení, práce s více různými kalendáři nebo podpora time managementu formou time boxingu. Také zde platí, že v jednoduchosti a dobré použitelnosti je krása.

Dropbox

Pokud potřebujete mít data kdykoli k dispozici, synchronizovat je mezi více zařízeními nebo třeba jen nabízet ke stažení kolegům, tak se rozhodně hodí Dropbox. Podporuje většinu běžných operačních systémů, je rychlý, jednoduchý a spolehlivý.

V placené verzi je k dispozici nejen větší kapacita, ale také sledování historie změn dokumentu či složek. Sdílet lze jak jednotlivé soubory, tak celé složky. Prostřednictvím mobilního zařízení si lze spustit klienta, který zobrazí souborový systém, a vybrat si konkrétní položku či položky ke stažení či sdílení.

GanttMan

Asi každý, kdo se někdy podílel na libovolném projektu, používal Ganttův diagram. Mít přehled o tom, co se má dělat, jak na sebe jednotlivé činnost navazují nebo zda se už na někoho čeká, je z hlediska řízení velice důležité.

GanttMan je jednoduchá aplikace, která umí nejen diagram zobrazovat, ale také s ním dále pracovat. Jednotlivé akce mají začátek i konec, jsou podporované nejrůznější vazby, priority, lze nastavit barvu jednotlivých úkolů, zdroje atp.

Skitch

Skitch je aplikace, kterou vyvíjí Evernote a je určená speciálně pro tablety. Základní princip je jednoduchý – do aplikace lze nahrát obrázek a pak do něj kreslit, popisovat jej atd. Pokud tak třeba vyfotíte sedačku v obchodním domě, lze si přímo do obrázku zadat patřičný rozměr. Obrázky je možné dodávat také z map či webových stránek. Samozřejmostí je také přítomnost zvýrazňovače či možnost podobné práce s PDF soubory.

AceProject

AceProject představuje relativně komplexní nástroj, který nabízí funkce pro řízení projektů a souborů, kolaboraci, správu úkolů atp. Velice dobře má zvládnutou především činnost s TimeSheety. Stačí si vybrat projekt, na kterém člověk pracuje, zvolit konkrétní činnost a pak již jen zapnout stopky.

Relativně rychle se tak přijdeme na to, že nejsme zdaleka tak produktivní, jak by se na první pohled mohlo zdát. Aplikace je vhodná jak pro motivaci a určitou sebekvantifikaci, tak také pro lidi, kteří pracují na více projektech a potřebují svůj čas dělit mezi ně a určitým způsobem jej vykazovat.

Závěr

Nástrojů na podporu pracovního nasazení, úkolů a podobných činností vůbec je celá řada. Výše zmíněná ochutnávka se snažila ukázat možnosti, které lze na tabletu či mobilním telefonu snadno využít. Trend time managementu a snaha o zvýšení produktivity jsou svým způsobem nelítostné a musí se s nimi vypořádat každý. Výše uvedené aplikace nabízejí jednu z možných, relativně příjemných cest.

4. 9. 2013

Autor:

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Florida omezila sociální sítě pro děti a mladistvé

Florida přijala nový zákon omezující působení mladistvých na sociálních sítích. Děti ve věku do 14 let mají...

 

WhatsApp brzy nabídne AI nástroje pro úpravu fotografií

V beta verzi aplikace WhatsApp pro Android se objevily další novinky. Uživatelé už brzy dostanou možnost upravovat...

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...