Úvod > Články > Rozvědky umějí prolomit šifrovaní komunikace na webu a sledují i smartphony

Rozvědky umějí prolomit šifrovaní komunikace na webu a sledují i smartphony

Americká NSA a britská GCHQ údajně umějí prolomit velkou část zabezpečené (šifrované) komunikace. Uvedla to britská a americká média na základě tajných dokumentů poskytnutých Edwardem Snowdenem. Média informaci uveřejnila i přes nátlak tajných služeb.

Zahraniční deníky píší o tom, jak NSA disponuje výkonnými superpočítači, na kterých se snaží prolomit různé šifry – neuvedly ale, o jaké aplikace, systémy, algoritmy a protokoly, jež se podařilo prolomit a narušit, přesně jde.

Hovoří se ale spíše o nastrčených zadních vrátkách v komerčních zabezpečovacích aplikacích a operačních systémech různých společností, které s NSA a dalšími aktivně spolupracují.

Jedním ze jmenovaných způsobů narušení komunikace je získaní jejího obsahu ještě před samotným šifrováním (mj. nastrčením spywaru na sledované počítače), dále se skloňují ukradené nebo donucením získané šifrovací klíče, certifikáty a v neposlední řadě jsou ve hře i backdoory (zadní vrátka) v systémech – proto se nezdá pravděpodobné, že by NSA či GCHQ skutečně uměly prolomit moderní šifrovací systémy založené na veřejně známých algoritmech.

Řada odborníků na kybernetickou bezpečnosti proto nabádá počítačové uživatele, aby svou komunikaci šifrovali pomocí bezpečných nástrojů s otevřeným kódem (open source). Nicméně v jednom z dokumentů (v žádosti o dotaci) napsal ředitel Národní tajné služby James Clapper následující: „Investujeme do průlomových kroptoanalytických schopností, abychom porazili nepřátelskou kryptografii a ovládli internetový provoz.“

Německý Der Spiegel píše dále o tom, že NSA špehuje lidi také pomocí chytrých mobilních telefonů. Dokazují to interní dokumenty NSA. V dokumentu se hovoří o iPhonu, telefonech s operačním systémem Android a také o zařízeních BlackBerry – marketingovou chloubou BlackBerry byl právě vysoký stupeň zabezpečení, díky čemuž si BlackBerry získalo oblibu zejména u korporativní klientely.

NSA sleduje, kde se majitel těchto zařízení nachází, jaké jsou jeho kontakty, má také přehled o SMS komunikaci včetně jejího obsahu nebo poznámkách. Získané dokumenty dále dokazují, že NSA sestavila speciální týmy, jejichž úkolem bylo infiltrovat příslušné operační systémy do co největší míry, aby bylo získáno co nejvíce citlivých údajů o majitelích.

Společnost BlackBerry odmítla zjištění Der Spieglu komentovat.

9. 9. 2013

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.