Úvod > Články > Jaké máme nástroje pro analýzu WLAN

Jaké máme nástroje pro analýzu WLAN

Bezdrátovým sítím nehrozí jen problémy s bezpečností, existuje celá řada problémů, které mohou zhoršit jak kvalitu, tak i rychlost přenosu, ať už se jedná o mikrovlnnou troubu nebo o klasický telefon.

Pro analýzu a opravování problémů naštěstí existuje celá řada nástrojů, které jsou po většinou určeny spíše pro pokročilejší uživatele. Základní komponentou WLAN je bezdrátový signál RF, který funguje ve volném spektru ve frekvencích 2,4 a 5 GHz, kde operují i mikrovlnné trouby, Bluetooth a bezdrátové telefony. Interference blízkých bezdrátových sítí jsou lehce odhalitelné, rušení od periférií pracujících na jiném principu než 802.11 jsou odhalitelné hůře.

Pro analýzu spektra jsme až donedávna museli používat komerční analyzátory firem Agilent Technologies a Tektronics, v posledních měsících se objevilo více možností a na výběr máme i produkty firem BVS, Cognio, AirMagnet a WildPackets. Nezávislé studie prokázaly, že nejkvalitnější a zároveň i nejjednodušší na obsluhu jsou analyzátory firem Cognio a BVS, které dokáží spolehlivě identifikovat interference, takže hned víme, která periferie způsobuje problémy. Výhodou byla malá velikost systému Bumble Bee od BVS, který připomíná běžný PDA. Bumble Bee se připojuje ke kompatibilnímu iPaqu pomocí interface compact flash. Nejedná se ale o levnou záležitost, i když ceny v poslední době výrazně poklesly, stále se pohybují kolem 4 tisíc dolarů.

ISMS Mobile firmy Cognio je prodáván i pod jmény firem AirMagnet a WildPackets a je určen pro připojení k laptopu. Jedná se o PCMCIA adaptér, a o software založené na Windows, které identifikuje interference. Pro práci je vhodné odpojit zabudovaný bezdrátový adaptér, neboť jeho blízkost k anténě může zkreslovat výsledky hledání. Systém podporuje obě spektra, takže je vhodný pro systémy 802.11 a/b/g. Pokud si tento výrobek koupíme od jiných firem než Cognio, dostaneme prakticky identický systém, lišící se pouze použitým softwarem. Z hlediska funkčnosti jsou identické.

Vedle obyčejných interferencí je vhodné kontrolovat i to, jestli jednotlivé periferie pracují na správných kanálech a na vhodných úrovních signálu. To je důležité zvláště v případě, kdy síť pracuje s periferiemi různých výrobců. Vyplatí se potom testovat jednotlivé periferie pomocí přímého spojení s anténním konektorem, pro což je optimální přístroj Caterpillar firmy BVS.

Pro analýzu výkonu v oblasti protokolu 802.11 je nutné použít analyzátory bezdrátového protokolu – Sniffer Portable LAN Suite firmy Network General a AiroPeek NX firmy WildPackets. Oba systémy pracují bez potíží s nekódovanými sítěmi, u staticky kódovaných sítí musíme dodat klíč. Sniffer dekóduje WEP, AiroPeek zvládne jak WEP, tak i WPA-PSK. Pro dynamické kódování musíme použít Sniffer.

Zapomenout nesmíme ani na skutečnost, že ne každá firma se při zakládání bezdrátové sítě namáhá s optimálním umístěním. AP a WLAN bývají instalovány na základě odhadů či na podkladě pohodlného přístupu k ethernetovým AP. Pro grafickou ilustraci bezdrátové sítě a informací o síle signálu, rychlosti přenosu a poměru signálu k šumu je nejlepší využít přístroje Surveyor Pro firmy AirMagnet, Hive firmy BVS a Site Survey Pro frmy Ekahau.

V každém případě se nám důkladná a pravidelná analýza bezdrátových sítí vyplatí. Účastníci sice považují občasné výpadky a problémy za vrozenou vadu bezdrátového systému a línější pracovníci IT občas na stížnosti odpovídají slovy: „Buďte rádi, že Wi-Fi vůbec máte“, řada problémů jde ale při troše snahy odstranit.

15. 12. 2005

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...