Úvod > Články > Společnosti Google se rekordně daří

Společnosti Google se rekordně daří

Možná i vzhledem k ohlášenému projektu X akcie společnosti Google poprvé v historii překonaly hranici 1 000 dolarů a zisky meziročně vzrostly o 36 %.

Firma, která má stále problémy s akvizicí Motoroly, tak hlásí rekordní čísla a pozitivní výhledy do budoucna, jež jsou z celého ICT trhu zřejmě nejlepší.

Akcie Google meziročně stouply asi o 36 % což je číslo, kterým se může jen těžko chlubit některá z firem jeho velikosti. Poprvé v dějinách firmy přesáhly hranici 1 000 dolarů a podle všeho by nad ní měly trvale zůstat. Optimismus investorů podpořila výroční zpráva, která ukazuje čísla za třetí čtvrtletí letošního roku. Co se tržeb týče, tak ty vzrostly téměř na 15 miliard USD. Toto číslo představuje meziroční nárůst o 12 %.

Při těchto číslech poskočil zisk o 23 % před, respektive o 36 % po zdanění. Pozvolna roste podíl zahraničních trhů jak na obratu, tak také na ziskovosti společnosti, což je důležité z hlediska diverzity příjmů. Podobně jako význam zahraničních příjmů roste také mobilní divize společnosti.  A to i přesto, že například v Číně jsou hlášeny problémy dvou druhů.

Ač má drtivá většina zařízení v této oblasti operační systém Android, nákupy aplikací probíhají buď přes alternativní obchody, nebo jsou jen v minimální výši. Google tak má v oblasti sice dominantní postavení, ale současně jen velice malý přímý profit.

V předchozích obdobích čísla hodně kazila Motorola, která byla zakoupena především kvůli patentům a které se nedaří efektivně prosadit se na trhu. A jinak tomu není ani letos a i tentokráte jde o divizi, která je v nemalé ztrátě.

Zajímavé je jistě také to, že ač klesá cena za proklik, společnosti se daří stále generovat výborná a vytrvale dobrá čísla právě v tomto segmentu. Společnost má k dispozici částku přes 56,5 miliard dolarů, takže je připravená na případné velké nákupy.

V poslední době se čile spekuluje o tom, že Google by rád své příjmy rozdělil mezi více odvětví, čímž by mohl zvýšit stabilitu firmy v době případných krizí.

Čísla budou zajímavá především v kontextu konkurence. Microsoft dlouhodobě hledá vizi a směr a v podobné situaci je také Apple, jehož čísla v poslední době nevypadají také nijak optimisticky. Akcie velkých konkurentů v podobě Oracle rostly jen minimálně (meziročně o 6 %) a srovnatelná je snad jen pozice Amazonu, který získal za rok také téměř 36 %.

Očekávání směrem ke Google jsou velká. V poslední době se začalo intenzivně diskutovat o projektu Google X. Jde o pracovní skupinu, která se snaží vyvíjet aplikace a přístroje, které budou zásadním způsobem měnit informační chování.

Produktem jsou nejen brýle pro rozšířenou realitu, stratosférické balóny pro internet nebo automobily bez řidiče, ale spekuluje se také o hodinkách a dalších zařízeních. Nový přelomový produkt by měl být představen příští rok. Google by s ním rád definoval doposud neexistující trh, tak jako se to kdysi podařilo iPadu v případě tabletů. 

23. 10. 2013

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...