Úvod > Články > Za SMS k soudu

Za SMS k soudu

O tom, že psát za jízdy textovky asi nebude to pravé ořechové, protože nám už té pozornosti k řízení mnoho nezbyde, se toho popsalo tolik, že by s tím bylo možné zastavit Vltavu u Mělníka.

Moudré to není, a kdo to dělá, tak si případnou rozbitou hubu (vlastní) či rozbitého plechového miláčka celkem zaslouží. Policie to v oblibě také nemá, koneckonců v řadě zemí je zakázané i samotné telefonování, často alespoň v případě, kdy nemáme handsfree.

V americkém státě New Jersey to ale soudy dohnaly o pořádný krok dál. Pokud já někomu napíšu textovku, a on se nabourá, k soudu půjdu já. Všechno to pochází ze sporu, vycházejícího z havárie z roku 2009.

Tehdy osmáctiletý Kyle řídil a jeho sedmnáctiletá milenka mu posílala textovky. Rozvášněn sérií textovek, Kyle překročil střední čáru a čelně narazil do motocyklu. U soudu se prokázalo, že pouhých 17 vteřin po odeslání poslední SMS volal Kyle na pohotovost.

Jak motocyklista, tak jeho spolujezdkyně přišli o nohu, a celkem pochopitelně podali žalobu. V ní ale nejmenovali jen řidiče, ale také Colonnu, která textovky posílala. U prvního soudu vyhráli v případě řidiče, prohráli v případě jeho milenky. A odvolali se.

Jejich právníci u soudu tvrdili, že odesilatelka byla elektronicky přítomná a měla by proto být posuzována stejně jako kdokoliv jiný, kdo by v autě seděl a řidiče vědomě rušil.

U odvolacího soudu do určité míry vyhráli. Podle rozhodnutí soudu odesilatel textovek bude v případě, že ví o tom, že osoba, které textuje, právě řídí, považována za spoluzodpovědnou za případnou havárii.

Colonna u soudu vyvázla, ukázala se totiž, že je do SMS blázen, vypráská jich nejméně 100 denně a vůbec nemá tušení o tom, co příjemce právě dělá. Sice je mimořádně nepravděpodobné, že by z žádné z 64 textovek, které si ten den se svým přítelem vyměnila, nepochopila, že Kyle právě někam jede, ale u dnešní americké mládeže je možné ledacos.

Guvernér státu New Jersey není z tohoto výroku soudu nijak nadšen a nechal se slyšet o tom, že za bezpečnost za volantem odpovídá řidič. Nicméně tento stát v poslední době mimořádně přitvrdil.

Jeden zákon povoluje policii zkontrolovat po havárii mobil řidiče, druhý potom postavil havárie způsobené textujícími řidiči na úroveň havárií způsobených opilým řidičem, což v praxi znamená 150 000 dolarů pokuty za zranění a až deset let natvrdo nádavkem.

A to je jen na začátek, cifra, kterou si mohou vysoudit zranění či pozůstalí, je mnohem větší. Je tedy jasné, že se nedávné rozhodnutí o spoluzodpovědnosti bude právníkům neobyčejně hodit.

8. 11. 2013

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...