Úvod > Články > Ztratili jsme soukromí a nová generace je nikdy nepozná, řekl Snowden

Ztratili jsme soukromí a nová generace je nikdy nepozná, řekl Snowden

Děti, které v této době přicházejí na svět, nebudou mít ponětí o tom, co je soukromí, řekl britským televizním divákům na Channel 4 Edward Snowden. "Vlády nás špehují, ztrácíme nejen svobodu, ale už ani vlastně nevíme, kým jsme a čím chceme být."

Edward Snowden, americký počítačový technik, jenž uveřejnil tajné dokumenty o tom, jak NSA a další služby sledují miliony lidí a různé organizace po celém světě, promluvil k britským televizním divákům ve středu 25. prosince a opět zdůraznil, že jsme se nechali připravit o soukromí až moc snadno. "Dnešní novorozeňata budou vyrůstat bez povědomí o tom, co je soukromí. Nepoznají, co to je mít chvilku pro sebe, nebudou vědět, co to je si něco myslet, aniž by je přitom někdo nenahrával a neanalyzoval."

Snowden zopakoval, že soukromí je podstatnou součástí lidského života, "protože nám pomáhá definovat to, čím jsme a čím chceme být".

Snowden sdělil svou zprávu britským divákům prostřednictvím krátkého, asi minutu a čtyřicet sekund trvajícího videa na Channel 4. Kanál odvysílal video s titulem "alternativní vánoční poselství roku 2013" hned po projevu britské královny.

"Jak jsme se nedávno dozvěděli," řekl divákům, "naše vlády vybudovaly systém pro sledování nás všech: sledují vše, co děláme. Už George Orwell nás před tímto nebezpečím varoval. (...) Ale to nebylo nic proti tomu, s čím se setkáváme dnes. Každý den si s sebou po kapsách nosíme senzory, které sledují každičký náš pohyb."

Špehování milionů či miliard lidí prostřednictvím mobilních telefonů a analýzou aktivit na internetových stránkách a sociálních sítích, jako je Facebook či Google, je sice propíráno rozličnými médii v různých částech světa už poměrně dlouhou dobu, ale podle mnoha zainteresovaných stran se stále u široké veřejnosti nesetkává s takovou odezvou, jakou by si zasluhovalo. A možná je to už právě proto, že se lidé svého soukromí dočista vzdali, popřípadě si už mnozí z nich ani nevzpomínají, co to vlastně soukromí bylo.

Zatímco v některých státech volají po větším dodržování práv a soukromí občanů i různé politické strany a soudy, například v Británii či Francii naopak politici prosazují a i prosadili ještě vyšší míru sledování.

30. 12. 2013

Autor: Redakce DSL.cz

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...