Úvod > Články > Windows proti Androidu

Windows proti Androidu

Prodej počítačů a laptopů již několik let padá volným pádem, za což (mimo jiné) může masový nárůst tabletů a smartphonů, běžících povětšinou s operačními systémy Android a v menší míře od Applu.

To samozřejmě nemůže nechat stratégy Microsoftu v klidu, a tak se blíží válka. A tentokrát bude mít Microsoft v boji o desktopové periférie za nepřítele Google.

Podle většiny analýz to bude buď letos, nebo maximálně v příštím roce, kdy prodej tabletů překoná prodej počítačů – nejčastější čísla se pohybují kolem 320 miliónů u tabletů a 260 miliónů počítačů.

Oboje dohromady samozřejmě bledne při pohledu na smartphony, kde se mluví o 2 miliardách. A jelikož „pouhých“ 350 miliónů by mělo patřit operačnímu systému Windows, výrobci počítačů horečně přemýšlejí, jak si přivydělat. No a koketování se systémem Android, kterému začíná patřit digitální svět, je to první, co je napadne.

Microsoft v tomto ohledu opakovaně šlape tam, kde to z pohledu jejich dosavadních spojenců příliš nevoní. Řada z nich mu nemůže zapomenout katastrofu jménem Windows 8, nákup Nokie i současný přechod do řad výrobců hardwaru. Microsoft se proto ze spojence stává konkurentem.

Že by to měl v tomhle ohledu Android nějak jednoduché, to zase ne. Otevřenost systému je sice pro někoho výhodou, ale to, že po světě běhají desítky odlišných verzí, je pro zákazníky i vývojáře nepříjemné.

Navíc co lze spolknout u mobilů, nebude stravitelné u počítače. Nicméně už samotná myšlenka na masové rozšíření Androidu na PC působí u Microsoftu paniku. Ono totiž může platit to, že ve chvíli, kdy si lidé nekoupí Windows, tak si nekoupí ani Office.

No a potom je pravděpodobnost, že si pořídí něco od Microsoftu, ať už to bude Surface nebo mobil, dost mizivá. Jak totiž jednou přestřihneme microsoftí pupeční šňůru, rychle zjistíme, že produkty Microsoftu vůbec nepotřebujeme.

Google se zatím na desktopy nevrhá zrovna plnou parou, to ale neznamená, že loajalita zastánců Windows je nekonečná. On si totiž PC kupuje málokdo proto, že jsou na něm Windows.

Kupujeme si je proto, že můžeme pokračovat v dělání toho, co už umíme. Pro spoustu lidí je prostě představa, že se najednou budou muset učit zacházet s Applem (nebo Androidem), mimořádně nepříjemná. 

A pak přijdou Windows 8, a všechno přestává platit. Navíc masivní útok tabletů ukázal, že jen velice málo majitelů tabletů pláče nad tím, že jejich placatý miláček Windows nemá. A kdo je spokojen s Kindlem, mobilem či tabletem, bude ochoten sáhnout po PC s Androidem.

Jedna věc bude nalákat „prostý lid“, druhá potom firemní zákazníky. Nějaké velké nadšení na přechod lze od firem, které po desetiletí budují infrastrukturu založenou na produktech Microsoftu, očekávat jen těžko. Tam se místo frontálního útoku bude odehrávat spíše zákopová válka.

20. 2. 2014

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...