Úvod > Články > Windows XP končí. Přesto je používá 4x více lidí než Windows 8

Windows XP končí. Přesto je používá 4x více lidí než Windows 8

Společnost Microsoft již za pár týdnů přestane podporovat Windows XP. Tento -- dnes již legendární systém -- je tady s námi už třináct let. A stále jej u nás používá zhruba čtvrtina uživatelů. Zejména u firemní klientely může (a pravděpodobně bude) znamenat ukončení vydávání aktualizací velký problém.

První verze Windows XP vyšla již v roce 2001. Tento systém, spojující jádro NT známé tehdy z povedeného systému Windows 2000 a multimediální vlastnosti Windows ME, se stal rychle velmi oblíbenou platformou, a když vyšel druhý servisní balík (SP2) v roce 2004, z "XPéček" se v tu chvíli stal de facto nový systém s řadou nových vlastností. Ve spojení s pomalým vývojem v Microsoftu (nástupce, Window Vista, vyšel až v roce 2007) se Windows XP proměnily v historicky nejúspěšnějším operačním systémem v historii Microsoftu. Z trůnu, alespoň co se týče současného podílu na trhu, je sesadily až "nedávné" Windows 7.

Jak některá česká média nezapomínají připomínat, současné Windows 8 (8.1) jsou stále minoritním systémem, který se u uživatelů setkává s velmi chladným přijetím. Třináct let staré Windows XP jsou pořád mnohem rozšířenější; a co víc, a ještě používanější -- nebo stejně používaný, záleží na aktuálních číslech -- je vlastně i mobilní operační systém Android od společnosti Google, jenž je určený pro chytré telefony a tablety. Oběma systémům patří kolem osmi procent trhu, bráno průměrně z různých databází.

Velký rozdíl lze však vypozorovat v číslech českého Toplistu: podle jeho měření připadá linuxovým systémům (kam patří i Android) podíl kolem 12,5 %, kdežto Windows 8 jen 6,2 %. Na osobních počítačích stále s přehledem kralují Windows 7 (které mimochodem brzy zmizí z pultů obchodů), jež mají u nás podíl zhruba 45-47 procent. Ve světě, dle měření StatCounter, má tento systém asi 40% zastoupení a Windows XP stejně jako Android dosahují kolem 13 %. Na celosvětovém trhu dále patří 9,5 % applovskému systému iOS (iPhone+iPad), dalších 6 % si ukrajuje Mac OS od téže firmy a na Windows 8 zbývá 5,6 %. Na spodních patrech se pohybuje Windows Vista (2,7 %).  

10. 3. 2014

Autor: Redakce DSL.cz

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...