Úvod > Články > Tim Berners-Lee: potřebujeme Online Magna Carta

Tim Berners-Lee: potřebujeme Online Magna Carta

Online Magna Carta je projekt, se kterým přišel zakladatel internet Tim Berners-Lee. Poukazuje na skutečnost, že dochází k porušování soukromí, síťové neutrality a dalším nechtěným zásahům do globální počítačové sítě.

Pětadvacáté výročí vzniku WWW, tedy webu založeného na hypertextu a značkovacích jazycích, je pro autora prvního konceptu, Tima Berners-Lee, dobrou příležitostí k širším úvahám o tom, jak by internet měl či neměl vypadat.

V době, kdy v CERN vznikl první návrh, šlo spíše o informační systém pro rychlou výměnu aktuálních vědeckých dat, nikoli o platformu pro globální záležitosti týkající se nejen obchodu a zábavy, ale také demokracie, kultury a občanské společnosti vůbec.

Letošní rok je pro diskuse ohledně internetu a jeho budoucnosti zvláště citlivý. Předně se otevřela diskuse nad tím, koho a jak sleduje americká NSA či britská GCHQ, o které se tolik nemluví, ale její možnosti a vliv budou podobné.

Osobně si myslím, že šokující na celé situaci není jen rozsah aktivit, které NSA provozovala,m nebo skutečnost, že v oblasti jejího zájmu byly také spojenci, a to na nejvyšších úrovních, ale především součinnost s technologickými společnostmi, které je v tomto úsilí podporovaly.

Online Magna Carta by měla kodifikovat základní práva a myšlenky, na kterých funkční síť stojí nikoli technologicky, ale z hlediska širších filosofických základů. Mimo práva na anonymitu a soukromí, které navazuje jak na zmíněné aktivity NSA a GCHQ, ale také na problematiku práva být zapomenut a chování řady služeb i provozovatelů, v ní najdeme další důležité myšlenky.

Tim Berners-Lee zdůrazňuje koncept síťové neutrality, kterou považuje za jeden z pilířů, kterého by se internet neměl vzdát, ač reálně k jeho rozpadu plíživým způsobem dochází.

Charta by se měla také věnovat otázkám autorských práv, které jsou hojně diskutovány a vedou k návrhům podobným ACTA, SOPA či PIPA. Internetová komunita by je měla určitým způsobem reflektovat a jejich dodržování účinným způsobem zajišťovat. V neposlední řadě pak zdůrazňuje rozměr svobody slova pro fungování společnosti.

Za 25 let se stala z konceptu spíše vědeckého technologie, která zásadním způsobem mění naše chování, myšlení i práci. Má silné konsekvence ve všech oblastech života informační společnosti, a proto je nějaká Základní listina práv on-line světa potřeba, domnívá se Berners-Lee.

Bude jistě zajímavé sledovat, zda nebude v takové aktivitě osamocen.

19. 3. 2014

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...