Úvod > Články > Přejde Microsoft na Android?

Přejde Microsoft na Android?

Pro někoho mohl být mobil Nokie s Androidem, který firma dnes už kopající v dresu Microsoftu představila na nedávném kongresu Mobile WorldCongress, určitým překvapením. To bylo jen ale takové laškování a mobil je určen pro rozvojové země.

Nicméně Nokia se ve chvíli, kdy oficiálně přešla 100procentně na Windows Phone, začala potápět rychlostí přetížené cihly, a mezitím ani ostatní mobily s OS od Microsoftu žádnou viditelnou díru do světa také neudělaly. Do nekonečna to asi nepůjde.

Někdo u Microsoftu nepochybně miluje grafiku posuvných dlaždiček, kterou se  od verze Windows 8 snaží se zarputilostí hodnou lepších cílů nacpat do chřtánů nevděčně a vzpouzející se veřejnosti.

Android je ale vysoce upravitelný a ve chvíli, kdy tátové v Googlu nějakou verzi pustí do světa, nechají výrobce hardwarů měnit, co hrdlo ráčí. Narvat dlaždičky do rozhraní smartphonu by tak nemusel být nepřekonatelný problém. Microsoft by byl spokojen, a přitom by přestal vyhazovat miliardy oknem na další vývoj nepopulární platformy.

Navíc by tady byl plný přístup k aplikacím na Google Play. A hlavně – Microsoft by se konečně zbavil jedné z mnoha divizí, která ztrácí těžké peníze, a současně by mohla začít Nokia vydělávat a Microsoft by konečně měl co prodávat  ve svých obchodech.

Samozřejmě by to znamenalo spolknout trochu pýchy. Nový CEO by na to zrovna teď měl mít fousy.  Pokud by se mu podařilo trochu omezit filozofii, podle které je všechno, co lze označit jako NIH (not invented here), nepoužitelné ba škodlivé, bylo by to jen ku prospěchu věci. On totiž Microsoft s oblibou vynalézá již vynalezené jen proto, že to od jiných převzít nehodlá.

Asi by v Redmondu nepřekousli, kdyby se Nokia hlásila oblíbeným „OK, Google“, ale to by určitě šlo vyjednat a něco jako Hello, Nokia by nevadilo nikomu. Microsoft by mohl možná prosadit i Bing, tedy pokud Bing nového šéfa přežije. Jesdtliže se ho zbaví, a v zákulisí se huhňá cosi o prodeji Yahoo, mohl by Microsoft vydýchat i to OK, Google.

Je to stejně zvláštní – Microsoft  vydělává na softwaru, Google na reklamě, a přitom se oba považují za největší konkurenty. Část toho pochází z relativní minulosti, kdy si Steve Ballmer nedal pozor na jazyk a tlachal cosi o tom, že v budoucnosti bude Microsoft nejvíce vydělávat na reklamách. U Googlu sice dostali kopřivku, ale zareagovali hbitě a bohatýrsky posílili softwarovou divizi. 

Málokdo si už pamatuje, že koncept Google Phone a Android OS začal naplno v době, kdy Erich Schmidt byl ještě členem správní rady Applu a viděl tam první verze iPhonu. Došlo mu, že uzavřená platforma je pro Google nebezpečná a pochopil nutnost vybudovat googlecentrickou alternativu. A netrvalo to ani tak moc dlouho.

21. 3. 2014

Autor: Václav Větvička

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy Google budou u budov zobrazovat umístění vchodu

Google testuje ve svých mapách zajímavou novinku. U budov a dalších míst bude zobrazovat umístění vchodů a východů.

 

X spouští živé video pro Spaces

Společnost X přidala do služby Spaces video, což uživatelům umožní vysílat živě nejen zvuk, ale i obraz.

 

Sněmovna reprezentantů schválila zákaz TikToku v USA

Americká sněmovna schválila zákaz TikToku v USA. Pokud nyní zákon schválí i Senát, mohlo by k omezené aplikace v...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.