Úvod > Články > Hnutí za jeden den off-line

Hnutí za jeden den off-line

Digitální řetěz jsme si k noze připoutali dobrovolně. S výjimkou několika málo zaměstnání skutečně nemusíme být k dispozici 24 hodin denně a 7 dní v týdnu. Ale chceme být. 60 procent lidí si bere mobil nebo tablet na záchod, dvacet procent odpovídá na SMS nebo e-mail i při sexu. Že ho partner/ka u toho neroztrhne jak hada, je jiná otázka.

Posedlost neustálým připojením k netu je někdy tak vysoká, že to hraničí až s absurditou. Když kalifornská studentka Adeline Munguia přestala odpovídat na SMS od své spolubydlící, tak ta zburcovala policii a Adeline nechala prohlásit za zmizelou. Nakonec se ukázalo, že Adeline si pouze naordinovala jednodenní internetový půst. Bohužel jsme si na neustálou komunikaci tak přivykli, že i malinká pauza je důvodem k panice.

Právě kvůli tomu se v poslední době po světě začíná rozmáhat hnutí, které lidi přesvědčuje o tom, aby si alespoň jednou za rok dali 24hodinovou internetovou pauzu. Ve Spojených státech tomu říkají National Day of Unplugging a letos už slaví páté výročí.

Podle doporučení bychom měli alespoň jednou za rok, lépe však jednou týdně, vypnout laptop, mobil, tablet a kdejaké další digitální udělátko a udělat si, řekněme od pátečního večera do nedělního rána jakýsi digitální šábes. Když hnutí před pár lety začínalo, mezi účastníky bylo téměř 200 nejrůznějších sdružení. Dnes jich je mnohem víc a jedním z partnerů je dokonce i Google.

Stále více studií ukazuje, že multitasking v podstatě není to pravé, protože náš mozek se navzdory tomu, co si myslíme, skutečně na několik věcí najednou nedokáže dokonale soustředit, a tak pokud nás neustále vyrušuje pípání mobilů s textovkou, těžko se na práci pořádně soustředíme. Doma to není lepší, pokud místo povídání s manželkou budeme oba brejlit na monitor iPadu, přílišná pohoda domova to nebude.

Nemusíme se ale odpojit na tvrdo, můžeme začít pěkně pomaloučku – polehoučku. Na noční stolek vrátíme budík, a mobil či iPod necháme v pokoji a na pokoji (samozřejmě vypnutý). Jednak nemusíme hned ráno kontrolovat e-mail, jednak nás světlo mobilu nebude rušit.

Dalším krokem je vybrat si nějaký čas, kdy opravdu nemusíme mít mobil v ruce nebo na stole. Cestovat po internetu jen z nudy je gigantická ztráta času, sáhnout po mobilu ve chvíli, kdy začne být konverzace nudná, je jednak nespolečenské, jednak k ničemu.

A jak nás učí zkušenost Adeline, informujme své kamarády, že budeme nějakou dobu off-line. Aby nás nepřekvapila policie u dveří.

3. 4. 2014

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...