Úvod > Články > Na světě téměř 200 milionů rychlých přípojek

Na světě téměř 200 milionů rychlých přípojek

Širokopásmových přípojek přibývá jak hub po dešti. Se závistí můžeme hledět na rychlost nasazení DSL v Číně, nebo skok v penetraci přípojek v Holandsku nebo Dánsku. Saturované země jako Jižní Korea ale poprvé zažívají pokles.

Na konci třetího čtvrtletí letošního roku dosáhl podle zprávy „World Broadband Q3-2005“ společnosti Telecompaper počet uživatelů širokopásmových přípojek na světě celkových 187,8 milionů. V daném čtvrtletí přibylo na světě 15,6 milionů nových uživatelů s největším přírůstkem v asijsko-pacifickém regionu (5,55 milionů; viz tabulka 1), který ovšem v rychlosti růstu zaostal za ostatními oblastmi světa. Evropa zaznamenala druhý největší nárůst (5,48 milionů), což znamená mezičtvrtletní přírůstek ve výši 10,5 %.

Penetrace dosáhla mezi domácnostmi až 73 %

V penetraci širokopásmových přípojek stále vede Korea s 24,7 % (viz tabulka 2), ale její saturovaný trh nedovoluje rozvoj, proto ji ostatní země dohánějí. Největšího úspěchu dosáhlo Holandsko, které je jen o jedno procento na druhém místě, těsně následováno Dánskem. Ale ani jiné evropské země se nemají zač stydět: v první dvacítce (s penetrací přes 11 %) jich najdeme celkem 12. Velkým překvapením je Estonsko, které ze 7 % penetrace v polovině roku dosáhlo za tři měsíce dvojnásobku (14,58 %) a předstihlo nejen Francii a Velkou Británii, ale i USA. Spojené státy jsou až na 17. místě žebříčku.

Sedm zemí světa se může chlubit vyšší než padesátiprocentní penetrací rychlých přípojek mezi domácnostmi (viz tabulka 3). V tabulce si všimneme překvapivého minus: Jižní Koreu poprvé postihl pokles počtu širokopásmových přípojek! Ve třetím čtvrtletí se tam snížil počet jak kabelových tak DSL přípojek.

S absolutně největším počtem širokopásmových přípojek je na prvním místě světa stále USA s 42 miliony, ale rychlým meziročním růstem o 90 % je brzy dohoní Čína (zatím necelých 30 milionů). Větší procentní nárůst zažilo už jen Rusko s 1,3 miliony uživateli (+196 %) a Mexiko s 2,2 miliony (+164 %).

DSL vede, bezdráty nastupují

Mezi typy přípojek z hlediska technologie stále více převažuje DSL (viz tabulka 4): na konci třetího čtvrtletí bylo na světě 127 milionů xDSL (roční přírůstek +48 %). „Multimilionové“ přírůstky zaznamenaly země téměř všech kontinentů: Čína s přírůstkem 3,4 milionů DSL, USA s přírůstkem 1,4 milionů a Německo s přírůstkem 1 milionu.

Kabelovky podle očekávání poněkud stagnují (přírůstek o pouhé 2 miliony). Nejperspektivnější se jeví bezdrátový přístup, který má sice pouhé 2,34 miliony uživatelů, ale znamená to meziroční nárůst o téměř 200 %. Bezdráty tak dohání optické přípojky FTTx, kterých jsou 2,7 miliony (přírůstek o +69 % za rok).

Zdroj tabulek: World Broadband Q3-2005, Telecompaper

2. 1. 2006

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

EU obvinila platformu X z klamání uživatelů

Společnost X porušila pravidla Evropské unie týkající se online obsahu. Modrý odznak prý klame uživatele sociální sítě.

 

Sportovní speciál 2024: Kde sledovat Olympijské hry v Paříži

Olympijské hry v Paříži se blíží a fanoušci se mohou těšit na tisíce hodin živého vysílání. Kde přenosy sledovat?

 

Google mění plány, cookies v Chromu automaticky blokovat nebude

Společnost Google oznámila, že v prohlížeči Chrome soubory cookies třetích stran nakonec blokovat nebude.

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...