Úvod > Články > Na světě téměř 200 milionů rychlých přípojek

Na světě téměř 200 milionů rychlých přípojek

Širokopásmových přípojek přibývá jak hub po dešti. Se závistí můžeme hledět na rychlost nasazení DSL v Číně, nebo skok v penetraci přípojek v Holandsku nebo Dánsku. Saturované země jako Jižní Korea ale poprvé zažívají pokles.

Na konci třetího čtvrtletí letošního roku dosáhl podle zprávy „World Broadband Q3-2005“ společnosti Telecompaper počet uživatelů širokopásmových přípojek na světě celkových 187,8 milionů. V daném čtvrtletí přibylo na světě 15,6 milionů nových uživatelů s největším přírůstkem v asijsko-pacifickém regionu (5,55 milionů; viz tabulka 1), který ovšem v rychlosti růstu zaostal za ostatními oblastmi světa. Evropa zaznamenala druhý největší nárůst (5,48 milionů), což znamená mezičtvrtletní přírůstek ve výši 10,5 %.

Penetrace dosáhla mezi domácnostmi až 73 %

V penetraci širokopásmových přípojek stále vede Korea s 24,7 % (viz tabulka 2), ale její saturovaný trh nedovoluje rozvoj, proto ji ostatní země dohánějí. Největšího úspěchu dosáhlo Holandsko, které je jen o jedno procento na druhém místě, těsně následováno Dánskem. Ale ani jiné evropské země se nemají zač stydět: v první dvacítce (s penetrací přes 11 %) jich najdeme celkem 12. Velkým překvapením je Estonsko, které ze 7 % penetrace v polovině roku dosáhlo za tři měsíce dvojnásobku (14,58 %) a předstihlo nejen Francii a Velkou Británii, ale i USA. Spojené státy jsou až na 17. místě žebříčku.

Sedm zemí světa se může chlubit vyšší než padesátiprocentní penetrací rychlých přípojek mezi domácnostmi (viz tabulka 3). V tabulce si všimneme překvapivého minus: Jižní Koreu poprvé postihl pokles počtu širokopásmových přípojek! Ve třetím čtvrtletí se tam snížil počet jak kabelových tak DSL přípojek.

S absolutně největším počtem širokopásmových přípojek je na prvním místě světa stále USA s 42 miliony, ale rychlým meziročním růstem o 90 % je brzy dohoní Čína (zatím necelých 30 milionů). Větší procentní nárůst zažilo už jen Rusko s 1,3 miliony uživateli (+196 %) a Mexiko s 2,2 miliony (+164 %).

DSL vede, bezdráty nastupují

Mezi typy přípojek z hlediska technologie stále více převažuje DSL (viz tabulka 4): na konci třetího čtvrtletí bylo na světě 127 milionů xDSL (roční přírůstek +48 %). „Multimilionové“ přírůstky zaznamenaly země téměř všech kontinentů: Čína s přírůstkem 3,4 milionů DSL, USA s přírůstkem 1,4 milionů a Německo s přírůstkem 1 milionu.

Kabelovky podle očekávání poněkud stagnují (přírůstek o pouhé 2 miliony). Nejperspektivnější se jeví bezdrátový přístup, který má sice pouhé 2,34 miliony uživatelů, ale znamená to meziroční nárůst o téměř 200 %. Bezdráty tak dohání optické přípojky FTTx, kterých jsou 2,7 miliony (přírůstek o +69 % za rok).

Zdroj tabulek: World Broadband Q3-2005, Telecompaper

2. 1. 2006

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...