Úvod > Články > Inovace chytrých mobilů přibrzdila

Inovace chytrých mobilů přibrzdila

Od chvíle, kdy Steve Jobs představil první iPhone a ukázal tak světu, jak by měl pořádný smartphone vypadat, uplynulo víc než sedm let. Dobrých pět let pak trvalo, než ostatní výrobci náskok Applu dohnali.

Vezměme třeba takový HTC One nebo Samsung Galaxy S5 (možné náznaky toho, kdo od koho opisoval, pro současnou debatu vynecháme), a je jasné, že jsou si strašně podobné, jak vzhledem, tak i funkcemi. Do značné míry je jedno, co koupíme.

Na druhé straně ale také platí, že oba přístroje jsou sice vynikající moderní smartphony, ale ani jeden z nich nějak mimořádně nezajiskří. Prostě jedná se o evoluci, ale do revoluce, jakou byl kdysi iPhone, to má daleko. Důvodů ke koupi minimum, pokud ovšem z nějakého důvodu nepotřebujeme nový smartphone. Zdá se tedy, že inovace na tomto poli výrazně přibrzdila.

Někteří experti bědují, jiní jsou naopak spokojeni. Většina současných smartphonových špiček je zaměřena na pár věcí, které zákazníky zajímají nejvíc – velikost a kvalita displeje, celkový design, možnost fotografování a to, jak dlouho vydrží baterie.

Ti ostatní, naštěstí komerčně méně úspěšní, se snaží prorazit záplavou kouzelných triků a aplikací, které v řadě případů hraničí s absurditou, ať už se jedná o 41megapixelový fotoaparát Nokie, na míru upravitelný design Motoroly nebo šílenou možnost měnit hlasitost na zadní straně přístroje (GL).

Spousta recenzentů se po prvním iPhonu nalákala a začala čekat revoluční mobil v každém dalším iPhonu. To nejde, i kdyby Apple Jobse naklonoval. Proto většina recenzí nového iPhonu někde zmíní, že je nudný.

Pravda je ale trochu jinde – nejlepším výrobcům došlo, že záplava technických dat zajímá jen pár expertů a že mobil si málokdo koupí kvůli tomu, že má o fous výkonnější procesor nebo o 20 MB víc paměti. Už takhle jsou smartphony nadupané až moc.

Proto jsou si dnešní špičkové smartphony tak podobné, výrobci prostě nutně sází na to, co u zákazníků rozhoduje. To ale neznamená, že by vývoj chrápal na mezi.

Původní iPhone by byl z dnešního pohledu propadák – žádné video, žádný obchod s aplikacemi. Klávesnice existovala jen ve vertikální podobě, nevalný displej, synchronizace pouze s počítačem.

Přesto každý další iPhone byl pořádný krok kupředu. Pokud porovnáme původní iPhone s dnešním, je to jako porovnávat černobílý film s 3D.

Pokud se u inovací tlačí na pilu moc, může to ve skutečnosti uškodit. Samsung může povídat – do Galaxy 4S narval kde co, včetně šíleností jako bezdotykové ovládání gesty nebo pohybem očí.

Moc to nefungovalo, a když, tak si zákazníci stěžovali, že je to moc složité. Samozřejmě, že to podřízlo prodej 4S. Samsung nespal, takže podobné laskominky v 5S buď nenajdeme vůbec, nebo jako případný download.

Takže i u vývoje smartphonu platí, že se sice nemusíme držet přímo u zdi, ale zase nepřehánět. Ony totiž i ty nudné smartphony jsou pěkně inovované.

24. 4. 2014

Autor: Václav Větvička

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Florida omezila sociální sítě pro děti a mladistvé

Florida přijala nový zákon omezující působení mladistvých na sociálních sítích. Děti ve věku do 14 let mají...

 

WhatsApp brzy nabídne AI nástroje pro úpravu fotografií

V beta verzi aplikace WhatsApp pro Android se objevily další novinky. Uživatelé už brzy dostanou možnost upravovat...

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...