Úvod > Články > Zvolte si nových sedm divů světa

Zvolte si nových sedm divů světa

Zajímavou anketu s volbou nových sedmi divů světa zorganizovala švýcarská nadace Nových sedm divů světa. Chcete také ovlivnit výběr kulturních památek? Můžete, ale jen problematicky.

Za jakým účelem je akce pořádána?

Tato akce není čistě komerčním projektem (i když nekomerční projekt v dnešní době snad již neexistuje), již pouze z důvodu, že jej pořádá nadace. Cílem celého projektu je upozornit světovou veřejnost na nutnost ochrany kulturních památek, které jsou často vystavovány špatnému zacházení a není jim věnována potřebná péče. Projekt funguje na adrese www.n7w.com, případně www.new7wonders.com, zde naleznete v anglickém jazyce další podrobné informace a také zde můžete hlasovat.

Z původních starověkých divů světa je na seznamu pouze Velká pyramida v egyptské Gíze. Z novodobých pak kupříkladu římské Koloseum, britský kamenný kruh Stonehenge, Velká čínská zeď nebo Socha svobody. Aby se památka mohla vůbec do výběru dostat, musela splnit několik podmínek. Musela být vybudována před rokem 2000, musela být dílem člověka a v neposlední řadě musela nést známky zachovalosti. Z českých památek zde není jediná.

Proč je hlasování problematické?

Problém podobných anket spočívá v nepřipravenosti pořadatelů na nápor hlasujících. Nejedná se ani tak zdaleka o ankety samotné, ale o jakékoli služby, které jsou výrazně medializovány a pořádající společnost neošetří možné přetížení. V tomto případě jde doslova o katastrofu. Stránku lze přes všední den zobrazit jen výjimečně, a pokud se vám již podaří načíst hlavní strana, na další se většinou nedoklikáte. Podobně „fungoval“ svého času po spuštění i přístup ke kamerám VyVolených.

Závěrem

Asi se jedná o úctyhodný čin, na kulturu a kulturní dědictví se v moderní době skutečně docela zapomíná, ale takto podcenit zájem uživatelů by neměl připustit žádný pořadatel. Mnozí zájemci o hlasování se na stránky již nikdy nevrátí a celé akci tak klesá prestiž. Otázkou zůstává, proč správci stránek stále tak podceňují internetovou komunitu a nedokáží zajistit plynulý přístup tomu množství očekávaných hostů.

4. 1. 2006

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.