Úvod > Články > Nebezpečný kód zamyká telefony s Androidem, oběti mají zaplatit výkupné

Nebezpečný kód zamyká telefony s Androidem, oběti mají zaplatit výkupné

Mobilní přístroje s operačním systémem Android začal napadat nový šifrovací malware, jenž je analogií známého trojského koně Cryptolocker. Po infikování systému tímto jsou uživatelská data na SD kartách zašifrována a trojan požaduje výkupné ve výši 260 hřiven (v přepočtu kolem 440 Kč).

Na novou infekci jako první upozornila společnost ESET, která trojana identifikuje jako Android/Simplocker. Kód k šifrování uživatelských dat používá algoritmus AES, a pokud majitel napadaného přístroje částku nezaplatí, trojan hrozí smazáním všech dat. Nicméně odborníci na bezpečnost nedoporučují výkupné platit z jednoho prostého důvodu: nikdo neručí za to, že data budou nakonec opět dešifrována, třebaže podle dostupných analýz Android/Simplocker skutečně v sobě potřebný mechanismus pro dešifrování má. Avšak jak uvádí i samotný ESET, tento malware je zatím patrně jen testovacím kódem, jímž si autor či autoři "oťukávají" prostředí. Vlastně jde o vůbec první vzorek vyděračského malwaru, který šifruje uživatelská data na Androidu. Odborníci na bezpečnost softwaru se domnívají, že tyto útoky budou v blízké budoucnosti stále častější.

Uživatelé mobilních zařízení by se měli v prostředí mobilních operačních systémů chovat stejně tak opatrně jako v desktopových systémech. Zejména by měli pravidelně vytvářet zálohy dat a neměli by bezmyšlenkovitě instalovat neznámé či jinak podezřelé aplikace.

„Trojan Android/Simplocker je dalším příkladem, že mobilní hrozby se čím dál víc podobají těm počítačovým. Bohužel, uživatelé často s tímto trendem nedrží krok a mobilní bezpečnost podceňují. Z tohoto pohledu je dobře, že se nám podařilo analyzovat zákeřný vyděračský šifrovací malware již ve fázi jeho testování. Uživatelé tabletů a smartphonů tak mohou využít čas do masivního útoku – a ten přijde spíš dřív než později – k prevenci,“ uvedl bezpečnostní expert bratislavské centrály společnosti ESET Robert Lipovský.

Cryptolocker, jenž začal napadat počítače s Windows v září loňského roku, stihl během tří měsíců zašifrovat data na počítačích více než čtvrt milionů uživatelů.  

9. 6. 2014

Autor: Redakce DSL.cz

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...