Úvod > Články > Microsoft propouští 18 000 lidí a nabízí Windows zdarma

Microsoft propouští 18 000 lidí a nabízí Windows zdarma

Microsoft se pod novým šéfem Satyou Nadellou snaží zásadním způsobem modernizovat. Výsledkem je změna strategie vývoje Nokií nebo uvolnění Windows 8.1, s Bing jako výchozím vyhledávačem, zdarma.

Microsoft se stal za doby ředitelování Steva Ballmera symbolem dobře vydělávající společnosti, která ale zoufale nerozumí současnému světu internetu a pronájmu služeb. Satya Nadella, který po něm převzal letos kormidlo, ukazuje, že se časy mění a společnost prochází zásadní restrukturalizací a změnou trendu.

První sada změn nepotěšila Finsko a souvisí s pozicí společnosti Nokia, kterou Microsoft před časem odkoupil. Byl zrušen projekt Nokie X, který byl těsně před dokončením a představoval dvousimkový telefon s operačním systémem Android.

Nyní se bude firma soustředit jen na svůj vlastní mobilní operační systém Windows. Společnost také vyklidí trh střední třídy a bude vyrábět jen zařízení pro nejnáročnější a nejméně náročné uživatele. Potenciál tak pro ni mají především firmy a méně rozvinuté trhy.

S tím souvisí také největší propouštění v dějinách společnosti. O práci přijde celkem 18 000 lidí. Samotná bývalá Nokia přijde o polovinu zaměstnanců, tedy asi 12 500. Trhy na tuto skutečnost reagovaly pozitivně, i když není jasné, zda nejde jen o přeskupení sil, které umožní Nadellovi přijmout nové zaměstnance v jiných divizích.

I druhá zpráva zřejmě souvisí s celkovou změnou směru společnosti. Windows 8 se prodávají velice špatně a obecně se má za to, že se operační systém příliš nepovedl. Dotekových zařízení není stále dostatek a jejich ovládání na klasických PC nemá dostatečnou lehkost a logičnost. Zatímco pozornost odborníků se upíná k deváté verzi operačního systému, firma potřebuje posílit své pozice a zásadně mění strategii prodeje.

Verze Windows 8.1 s předinstalovaným Internet Explorerem a vyhledávačem Bing bude nyní pro výrobce hardwaru zdarma. Uživatelé mají možnost jak změnit vyhledávač, tak prohlížeč, pokud k tomu budou dostatečně gramotní.

Cílem je dostat co nejvíce operačního systému k uživatelům tak, aby společnost neztratila podíl na trhu a měla možnost lépe prodávat upgrade na verzi 9.

Změna směru je poměrně příjemným překvapením ukazujícím, že společnost to myslí se svojí transformací vážně. Možná se tedy do inovační přetahované dokáže – po mnoha letech – zapojit také Microsoft. Pro zákazníky či uživatele jsou to zajímavé vyhlídky.

23. 7. 2014

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...